Hírek

2013.11.18. 14:45

Utazunk és étkezünk

Várpalota - Rendhagyó módon, egy képzeletbeli vasútállomás restijében ismerhette meg az érdeklődő közönség a Krúdy kiskönyvtár legújabb, sorrendben huszonkettedik kötetét.

Szabó Péter Dániel

Több mint két évtizedes múltra tekint immár vissza a Krúdy kiskönyvtár sorozat, azóta jelennek meg kötetek az egyik veszprémi nyomdát vezető Szentendrei Zoltán segítségével. A sorozat az író lánya, Krúdy Zsuzsa kezdeményezésére indult, eleinte az ő iránymutatása mellett készültek a füzetek, majd a harmadik kötettől már dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész szerkeszti a köteteket. A kicsi, ám annál értékesebb könyvek igazi érdekessége, hogy közülük egy sem került kereskedelmi forgalomba.

A közelmúltban rendezett várpalotai estre is ajándékként hozta őket a házigazda, a szervező Krúdy Baráti Társaság tagjainak legnagyobb örömére.


Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész a képzelt restiben rendezett rendhagyó kötetbemutatón (Fotó: Szabó Péter Dániel)



– Évente megjelenik egy-egy könyv, ami az idő múlásának szomorú, de egyben örömteli mutatója is egyben. Örömteli, hiszen újabb egy esztendő Krúdyval nagyszerű dolog. Minden alkalommal bemutatjuk Várpalotán a könyveket, hiszen az író ezer szállal kötődik a településhez. A legfrissebb összeállítás arról szól, hogy Krúdy és a 19. század végi magyarok nagyon szerettek utazni. Például azért, mert nagyon jó restik voltak a vasútállomásokon. Hol kisebb, hol nagyobb helyek. A régi utazók mindegyike tudta, hogy hol kell leszállni a vonatról, s betérni ezekbe a békebeli vendéglőkbe. Még a menetrendeket is úgy állították össze annak idején, hogy a jó helyeken legyen idő megvacsorázni – mondta el kérdésünkre Praznovszky Mihály. 

A kötetben szereplő novellákban Krúdy Gyula a fent említett helyeket írja le a maga egyedülálló stílusában. A kassai sódar vagy legendás a nyíregyházi disznótoros lehet, hogy kitaláció csupán, mégis a történetek kiváló képet adnak a 19. század végi Magyarországról. A Praznovszky Mihály által prezentált könyvbemutatónak otthont adó Árpád Étteremben a korabeli restik hangulatát próbálták megidézni a szervezők. Az érdeklődők menetjegy váltását követően foglalhattak helyet, üdítővel, borral és pogácsával kínálták őket, miközben Droppil Tibor harmonikázott mindenki örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!