Hírek

2013.12.02. 15:55

A lovakat nem lövik le, ugye?

Csak olyan lovon lehet lovagoltatni 2014. június 30-tól, amelynek származását igazoló „lóútlevele” van. A lovasok interneten írják alá tiltakozásukat.

Kovács Erika

Vágóhídra küldheti a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete az apróbb, főként családi lovardákat állatait, mert többek között elvárják a ló származásának igazolását. Ezt a Nébih és az állatvédelmi hatóság ellenőrzi, akik büntethetnek is. Hetzel Ingrid nemesvámosi lovasklub-tulajdonos szerint nem így kellene változtatni. Nála is van nullás jelölésű ló, „aki” az egyik legjobb.

Kitűnő ló Angel, a tarka pónikanca, a gyerekek, köztük az autista apróságok kedvence. Nyugodt, jól kezelhető – mutat a jámbor, kedves jószágra Hetzel Ingrid, aki régóta foglalkozik lovakkal, fogyatékkal élő gyerekek terápiás lovagoltatásával is.

Húsz másik lova származása ismert, Angelt valaki náluk hagyta, ők megszerették, szívesen tartják. Aláírta ő is a petíciót, mert szerinte nem így kellett volna változtatni a zugtenyésztésen, meg azon, hogy megbízhatóak legyenek a lovagoltatásra használt állatok. Elő kellett volna írni, hogy minden udvarban legyen szakedző, így meg lehetne oldani a problémát. Úgy tudja, a származási papírral rendelkező lovakat az ország kijelölt részére kell szállítani 1–1,5 órás minősítésre, ami pénzbe kerül. Reméli, nem küldik vágóhídra a papír nélküli lovakat.

– Minden lóért kár, amelyik alkalmas lovagoltatásra, és remélhetőleg tovább dolgozhatnak – mondta Capári Róbert sümegi lovasudvar-tulajdonos. Ugyanakkor rendet kell tenni a magyar lótenyésztés jó híre érdekében.

Kocsis László, a megyei lovassport-szövetség elnöke rámutatott: a cél a zugtenyésztés visszaszorítása, de a jól dolgozó lovak természetesen maradhatnak. A tárcától a minősítőbizottságba keresték, és biztosan emberségesek lesznek az állatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!