Hírek

2013.12.18. 18:40

Megyei nemzetiségi napot rendeztek Berhidán

Berhida - Egymás hagyományainak megismerése és tisztelete hozzájárulhat egy-egy közösség, település fejlődéséhez is.

Szabó Péter Dániel

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta mindezt a Veszprém Megyei Nemzetiségi Napon, amelynek ezúttal a berhida-peremartongyártelepi Petőfi Művelődési Ház adott otthont. A politikus köszöntőjében hozzátette, a kölcsönös tiszteletre és a sikeres együttműködésekre Veszprém megyében mindig jó példákat látunk, szép bizonyítéka ennek az immár hetedik alkalommal megrendezett megyei nemzetiségi nap.

Pergő Margit, a házigazda Berhida polgármestere köszöntőjében kiemelte, örömmel adnak helyet településen a megyei nemzetiségi napnak, hiszen a város és a helyi nemzetiségi önkormányzatok között kiváló a kapcsolat, kölcsönösen segítik egymás munkáját.

- Az itt élő és dolgozó nemzetiségek hozzájárulnak a település fejlődéséhez, legyen szó kultúráról, hagyományőrzésről, nemzetközi kapcsolatokról vagy épp a mindennapjainkat kitöltő munkáról - mondta el Pergő Margit, aki ezt követően a Roma Nemzetiségi Önkormányzat idei elismerő oklevelét is átvehette Babai Jánostól, a megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnökétől.

Természetesen a többi nemzetiség is átadta az elismerő okleveleket a kiválasztottaknak.

Babai János, Albert Vendel, Kontrát Károly, Pergő Margit és Vadlek Krisztina az ünnepségen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

A szlovák nemzetiségi önkormányzat kitüntetettje Jakab Józsefné, a Jásdi Szlovák Nemzetiségi Pávakör alapító tagja volt, míg az örmények elismerését Alaboznian-Jurák László, az Örmény Kultúráért Alapítvány kuratóriumi tagja vehette át.

A lengyelek díját Zömbikné Wyka Danuta, az első veszprémi lengyel kisebbségi önkormányzat elnöke, a vasárnapi lengyel nyelviskola egyik alapítója kapta. Az ukrán nemzetiségi önkormányzat díjazottja a testület munkáját több fronton is segítő Zakar Csaba lett, míg a német nemzetiségi önkormányzat elismerését a Bándon és Herenden sok évig németet tanító Krein Józsefné vehette át. Az Albert Vendel vezette német nemzetiségi önkormányzat díjazta a veszprémi Dózsa György Általános Iskolában hét esztendeje nyelvet tanító Gisa Bergert is.

Az ünnepélyes díjátadások után a különböző nemzetiségi csoportok színvonalas kulturális műsorát tekinthették meg a vendégek, majd a program állófogadással zárult a Petőfi Művelődési Házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!