Hírek

2014.01.09. 16:05

Nincs helyhiány a bölcsődékben

A bölcsődei férőhelyek száma többször is növekedett az utóbbi években, így ma 474 gyereket tudnak fogadni.

Marton Attila

Amíg 2012-ben nem fordult elő, hogy néhány férőhely üresen maradt volna, tavaly ez többször is megtörtént, mondta Barbainé Bérci Klára, az öt veszprémi bölcsődét magába foglaló Egyesített Bölcsőde vezetője. A bölcsődékben az óvodákkal ellentétben év közben is gyakran változik a létszám, a legnagyobb mozgás azonban nyáron van, ekkor minden második gyermek elhagyja a bölcsit, ezért azoknak a szülőknek, akik szeptembertől szeretnék járatni csemetéjüket, igényüket érdemes tavasz végén jelezniük a lakóhelyükhöz legközelebbi bölcsődében. Az Egyesített Bölcsőde vezetője szerint most még nem lehet pontosan megmondani, milyen hatása lesz a gyed extrának, de elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi férőhelyszám nem lesz elegendő. Ma egy hónapon belül be lehet jutni egy helyi bölcsődébe.

Nincs helyhiány a bölcsődékben Angyal Éva, az önkormányzat közjóléti irodájának vezetője elmondta, a bölcsődei férőhelyek száma többször is növekedett az utóbbi években, így ma 474 gyereket tudnak fogadni.

Habár 2012. január elsejétől az önkormányzatok kivethetik a bölcsődei ellátásra az úgynevezett gondozási díjat, Veszprémben nem éltek ezzel a lehetőséggel, így továbbra is ingyenesen igénybe vehető a szolgáltatás, az étkezési térítési díjat természetesen be kell fizetni.

Sümegen a 12 férőhelyes városi bölcsőde ki tudja elégíteni az igényeket. A csoport 2008. szeptembertől indult. A szülők az első életévüket betöltött gyermeküket vihetik az intézménybe. Jelenleg 11 kicsivel foglalkozik a két gondozónő. A legfiatalabb bölcsis 13 hónapos, ő egy hónapja jár, a legidősebb pedig 32 hónapos. A legtöbb gyerek másfél és két év közötti. Mint Hujber Jánosnétól, a Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde vezetőjétől megtudtuk, felvételnél előnyt élveznek a dolgozó szülők gyermekei. Az egycsoportos intézmény gyakran teljes kihasználtsággal működik, jelenleg egy szabad férőhely van. Év eleje óta nem nőtt meg az érdeklődés a bölcsőde iránt. A egy- és kétgyermekes családok napi 432 forint térítési díjat fizetnek az étkezésért, a több gyermeket nevelők ennek felét fizetik, a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők ingyenesen veszik igénybe a szolgáltatást.

Az ajkai bölcsődében összesen 98 gyermeket tudnak fogadni, pillanatnyilag telt ház van – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől, Hartinger Rezsőnétől. A bölcsődében az őszre már elképzelhető, hogy lesz hely, de a tavaszi hónapokban még nem. Az ajkai intézményben gondozási díjat nem kell fizetni, csak az étkezés kerül pénzbe, ezért napi 400 forintot fizetnek a szülők. A pelenkát otthonról viszik és a gyerekek a saját ruhájukat hordják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!