Hírek

2014.02.01. 09:30

Sertések pusztultak el a tűzben

Nemeshany - Ötven hízósertés és 17 anyadisznó égett benn a tűzben, ami pénteken késő este történt egy sertéstelepen - erősítette meg értesülésünket a katasztrófavédelem. A tulajdonos szerint legkevesebb 10-12 millió forint a kár.

Kovács Erika

A hatalmas kiterjedésű tűzhöz az ajkai, a pápai és a sümegi tűzoltókat riasztották, akik nagyon jelentős kapacitással mentek a helyszínre és három óra alatt sikerült a tüzet eloltaniuk, A tűz oka eddig ismeretlen, okát vizsgálják.

Este éppen kinn voltam a tanyán, mert arra számítottunk, egyik állat elleni fog, amikor hirtelen hatalmas lángok csaptak fel. A falubeliek és jómagam is azonnal értesítettük a tűzoltókat, akik mondhatni perceken belül sok autóval, fecskendővel a helyszínre érkeztek – idézte fel a történteket a magát megnevezni nem akaró tulajdonos. Közben az állatokat a tűz elől próbáltuk mielőbb kiszabadítani, de a lángok éppen olyan helyen csaptak fel, hogy sok szerencsétlen állat bennrekedt az épületben, ezért megégett, vagy megfulladt. Az állomány fele szerencsére kijutott, ők a bekerített területen maradtak, így nem széledtek szanaszét. Gyorsan terjedt el az épületen a tűz, ahol a sertések tartózkodtak. Borzasztó volt a látvány, szívbemarkoló, mondhatom! - vallja.



A hízók egyenként 250-300 kilogrammosak voltak, az anyakocák pedig 2,5 mázsásak, mindegyik alatt 10-12 kismalac volt már – sajnálkozik a férfi. Szándékos gyújtogatás szerinte nem történhetett, mert az állatok a tanya közepén levő épületben voltak, oda a kutyáktól senki nem tudott volna úgy bemenni, hogy a tulajdonos azt nem vette volna észre. Eldobott cigarettacsikk sem okozhatta a tüzet, mert az emberek, akik ott a tartózkodtak hat óra körül pihenni mentek. Minden valószínűség szerint elektromos hiba válthatta ki a hatalmas pusztítást – vélekedik a tulajdonos, megjegyezve: még az a szerencse, hogy a többi épületre nem terjedt át a tűz, ahol a szarvasmarhák, a borjúk és a szalmabálák vannak. A kár így is irdatlan, napi 24 órát dolgozunk, alig bírjuk kifizetni a költségeket, a takarmányt, a munkabéreket, így biztosításra már nem is futotta, most pedig itt állunk a hatalmas pusztítás után – mondja elkeseredetten, miközben már javában takarít, és gondoskodik arról is, hogy a tűztől megmenekült állatokat biztonságos épületben helyezze el minél előbb.

Kiss Attila polgármestert éjszaka riasztották a tűzoltók, hogy mi történt a településen. Amennyiben a fedél nélkül maradt állatokat el kellett volna helyezni, azonnal segítséget adtunk volna - közli a település elöljárója, aki a gazdához hasonlóan nagyon sajnálja a történteket. 


Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!