Hírek

2014.02.01. 14:14

Lencse és hurka volt a sláger

Nemesvámos - Ízletes étkek és helyi termékek voltak a szombaton immár második alkalommal megrendezett Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál középpontjában.

Szabó Péter Dániel

A helyi önkormányzat tavaly debütáló rendezvénye a hideg idő ellenére idén is sok embert vonzott a vámosi sportcsarnokhoz, ahol a parkolóban felállított nagysátorban már reggeltől készültek a gasztronómiai csodák. A főzőversenyre benevezett csapatok hurkát és kolbászt töltöttek, ízletes lencseételeket főztek, a jó hangulatról pedig némi forralt bor és pálinka is gondoskodott.

A sportcsarnokban tartott ünnepélyes megnyitón előbb Sövényházi Balázs, Nemesmvámos polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes méltatta a hagyományőrző rendezvényt, s emelte ki a helyi közösségek erejét. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke a helyi értékek, tradíciók fontosságáról beszélt. Mindezt a gyakorlatban is megtapasztalhatták az érdeklődők, hiszen a sportcsarnokban kialakított vásárban helyi termelők kínálták portékáikat.

Finom sajtok, mézek, ínycsiklandó sütemények és mézeskalácsok kóstolgatása mellett a kosárfonással és a fazekassággal is megismerkedhettek a fesztivál látogatói.

Kulturális műsort is láthattak a vendégek, fellépett a Borostyán Népdalkör, a Szilágyi keresztény iskola 2. osztályos néptáncos csoportja, s a Barátok zenekar kíséretével műsort adott a Lencseszemek Asszonykör. Ezt követően a Csillag születik műsorból ismert Mészáros János Elek énekelt, majd Sáti és barátai néptáncbemutatójának és a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar műsorának is tapsolhattak a megjelentek. Kísérőprogramként a Korok viseletei címmel a veszprémi Méteres Szabóságnak nyílt színvonalas kiállítása, s lovaskocsikázásra is volt lehetőség a II. Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválon.

Az elkészült étkeket délután szakmai zsűri értékelte. Tornyos Balázs, egy veszprémi étterem séfje, valamint Göttlinger Lászó, Veszprém Aréna ügyvezetője és Nagy Károly nemesvámosi hentes, kistermelő kóstolta végig az ízletesen tálalt finomságokat. Az ünnepélyes eredményhirdetésen kiderült, a legízletesebb hurkát a veszprémi önkormányzat csapata készítette Porga Gyula polgármester vezetésével, megelőzve a Betyárokat és a nemesvámosi kézilabdacsapatot. A lencseételek versenyében a helyi Ifjúsági klub vehette át az győztesnek járó elismerést, míg a képzeletbeli dobogó második fokára a Steininger Antalné és Nagy Jánosné, harmadikra pedig az Air Forte csapata állhatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!