Hírek

2014.02.13. 16:40

Szívek és csokoládék Bálint-napon

Bálint a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje, névnapja érzelemgazdag ünnep.

Varga Ibolya

Más országokban Valentin alakban ismerik Bálintot, s minthogy szinte elfelejtették hazai hagyományait, sokan ezt az alakot használják. Régen, főleg a magyarországi németek ünnepelték. A gazdálkodók figyelték az eget, ha a mai időjárás hideg, száraz, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy ezen a napon választanak párt maguknak a verebek és ma térnek vissza a vándorló galambok. Egyes vidékeken ilyenkor madarakat etetnek. A szerelmesek ünnepét nálunk a virágkötők honosították újra, először a csokrokat díszítették fel piros szívekkel.

Bár sokan a szerelmesek napjának tartják a mait, és egyes országokban szokássá lett, hogy a szerelmesek ajándékozzák meg egymást, ma már azok is beleférnek az ünnepeltek közé, akiket egyszerűen szeretünk. Vannak olyan országok, ahol ezen a napon nem illetlenség bemutatkozni annak, akivel gyakran találkoznak valahol, többször össze is néztek, de még senki nem ismertette össze őket.

Molnár Pál újságíró kezdeményezésére 1997 óta ezen a napon adják át a Balassi Bálint-emlékkard elnevezésű irodalmi díjat, melyhez bor is jár. Utóbbit többször megyénk négy borvidékének egyikén választották ki.

A Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete 1991 óta szeretetcsokrot ad át egy nagyon népszerű embernek Bálint napján. Az egyesület felmérése szerint ilyenkor egy-egy vásárlójuk húszezer és háromszázezer forint közötti összeget hagy náluk. Egy piackutató intézet felmérése alapján a csokoládék is nagyon népszerűek. A kereskedők szívekkel díszített bonbonokkal és táblás csokoládékkal segítik az ajándékozókat. Az éves csokoládéforgalom mintegy öt százaléka köthető a mai naphoz.

A cukrászok sem maradnak el a többi szakmától, szív alakú sütemények és torták kaphatók széles választékban. Aki maga akarja elkészíteni ezeket a finomságokat, az megveheti hozzá a formákat, mert az a jó, ha ilyenkor a reggeli kifli is szív alakúra tekeredik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!