Hírek

2014.03.17. 10:26

Emelkedett a szabadtéri tüzek száma Veszprém megyében

Az elmúlt héten ugrásszerűen megnőtt a szabadtéri tüzek száma. Veszprém megyében a tűzoltók összesen 33 tűzesethez vonultak, melyek közül 24 esetben avatkoztak be száraz fű, és nádas tűznél.

A statisztikák azt mutatják, hogy az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza. A tűzgyújtásra az idei évben ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint tavaly, a tűzvédelmi hatóságok továbbra is ellenőrzik azok betartását, azokat, akik a szabályokat megsértik, szankcióval sújtják, ami akár helyszíni bírság kiszabását is jelentheti.

Az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet, azonban ennek szigorú szabályai vannak.

A tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre. A tüzet, illetve a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem szabad felügyelet nélkül. Amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani. Minden esetben gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát). Az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, és meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

A kerti és mezőgazdasági munkálatok is nagy odafigyelést igényelnek. A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

Mezőgazdasági területek tulajdonosai akár 100 ezer 3 millió forintos bírságra számíthatnak, ha lángra kap a tarló. A bírság felett ki kell fizetniük a tűzoltók kivonulási költségét, valamint értesítik az illetékes szakigazgatási szervet és akár a területalapú támogatástól is eleshetnek.

Továbbra is kérjük a lakosságot, hogy fokozott figyelemmel járjanak el a szabadtéri tevékenységek végzése közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!