Hírek

2014.03.26. 12:40

Megkezdődött a varangynász

A napokban a kiskertekben az esti órákban megfigyelhetjük az előmerészkedő barna varangyokat (Bufo bufo).

ifj. Vasuta Gábor

Tóparti kirándulásaink alkalmával láthatjuk, hogy a szerelmes párok egymást ölelve közelednek a vizek felé, hogy petéiket lerakják. A hímek fele akkorák mint a nőstények, így mulatságos látványnak tűnnek a nagyméretű nőstényeken utazó hím egyedek.

Sajnálatos, hogy gyermekkori meséink világában a gonoszt a „csúf” varangy személyesíti meg, holott a legeredményesebb rovarpusztító a kiskertben. Szerencsés az a kiskert tulajdonos, ahol több barna varangy ütött tanyát, hiszen a palánták alatt megbúvó békák rengeteg kártevőt fogyasztanak el, akár egy éjszaka folyamán.

A varangyok nyugodt, megfontolt állatok. Új környezetükbe jutva komótosan körülnéznek, szinte felfedezik új otthonukat. Régebben dívott, hogy ahol kevés volt a barna varangy, a kertgazdák összeszedték őket, és a saját kiskertjükbe szállították.

Jól jár az a kiskerttulajdonos, akinél tanyát vernek a varangyok (Fotó: a szerző)

A legtöbb béka a vízben érzi jól magát, ez alól a barna varangy kivétel. Téli álmukból felébredve a vizek felé tartanak, ahol a „mézesheteket” szokták eltölteni. Jellemző, hogy több száz egyed is összegyűlik a petézésre alkalmas erdei tavak környékén. A kutatók megfigyelték, hogy párválasztás idején a hoppon maradt hímek kénytelenek voltak beérni holmi fadarabbal és azokat ölelték át. Gyakori látvány, hogy a nőstény hátán utazó szerencsás hímet több másik hím is megpróbálja lelökni. Sőt az is megesett, hogy az erős szorításban a nőstény elpusztult. A vízinövények leveleire lerakott petezsinór hossza elérheti az öt métert, a kocsonyás anyagban ülő peték száma akár hatezer vagy még ennél is több lehet.

A barna varangy hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 2000 Forint.

Címkék#varangy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!