Hírek

2014.05.13. 17:23

Mi legyen a hálapénz helyett?

Mivel helyettesíthető a hálapénz, azaz milyen igazságosabb és fenntarthatóbb modell léphet a helyébe?

Varga Domokos Péter

A Magyar Rezidens Szövetség a Hála-Pénz – hálát a betegtől pénzt az államtól – Kampány keretében tavaly a Szinapszis Kft.-vel már végzett egy felmérést a hálapénzrendszer intézményéről. Az ismertetett eredmények rámutattak, hogy a hálapénzrendszer nem fenntartható, az orvoselvándorlás egyik fő oka, a félelem bére. Most a rezidensek a Szinapszis Kft.-vel arra keresték a választ,  milyen elemek alkothatják annak a keretrendszernek az alapjait, ami mentén a hálapénzrendszer helyébe egy igazságosabb és fenntartható modell léphet – erről a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, dr. Dénes Tamás számolt be a Naplónak. Az újabb kutatási eredmények alapján többek között megfogalmazták, el kell kezdeni az érdemi vitát egy hálapénzmentes egészségügyről, amiben a beteg végig tud menni a gyógyulás folyamatán félelem, hálapénz vagy egyéb más sarc nélkül.

Dénes Tamás hangsúlyozta, a betegeknek joguk van látni a minőségi mutatókat, statisztikákat (Fotó: Varga Domokos Péter)


Lefektették, a hálapénzmentes egészségügy alapja a bérrendezés. Az orvosi bértábla nettó 275 ezer forinttól kell kezdődjön ahhoz, hogy élhető életpályáról lehessen beszélni. A szakmai előmenetellel arányosan az alapbérnek emelkednie kell. Ugyancsak fontos, hogy az oktatóikat kiemelten meg kell becsülni. Dénes Tamás hangsúlyozta, a betegeknek joguk van ahhoz, hogy a félelem nélkül gyógyuljanak egy tiszta és átlátható  egészségügyben. Joguk van látni a minőségi mutatókat, statisztikákat. Meg kell vitatni, hogy a mindenki számára megalázó hálapénz helyett hivatalos formában van e lehetőség a saját orvos választásra. Legkésőbb a kormányzati ciklus végére ki kell alakítani azt a keretrendszert, amelynek mentén lehetséges a hálapénzrendszer megszüntetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!