Hírek

2014.05.08. 12:03

Pénzükre várnak a berhidai közmunkások

Berhida - Napok óta hiába vár utolsó fizetésére a település több mint 200 közmunkása. Az április végén zárult téli közfoglalkoztatási program résztvevői ezért a polgármesteri hivatalhoz vonultak tiltakozni.

Szabó Péter Dániel

Feldúltan hívták fel csütörtök délelőtt a Napló szerkesztőségét a közfoglalkoztatási programban résztvevő berhidaiak, akik elpanaszolták: a hónap eleje óta várnak jogos jussukra, ám azt eleddig nem utalta nekik az önkormányzat. Ezért tiltakozásul a polgármesteri hivatal elé vonultak.

A helyszínen Csonnó István, az ügyben érintett egyik berhidai férfi a Naplónak elmondta, több mint 200 társával együtt április 30-án számoltak le az önkormányzatnál. A korábbi hónapokban, amíg tanfolyamra jártak, illetve a város által kijelölt munkát végezték, minden hónap legelején a számlájukon volt a fizetés, ám ezúttal napok óta késik az apanázs. Pedig nagy szükség lenne rá.

Csonnó István, Varga Lajos, ifj. Csonnó Béla és Babai Jenő a berhidai polgármesteri hivatal előtt (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

A gyerekeknek étel kell, fizetnék a csekkeket is, de nincs miből, még az állatoknak sem telik takarmányra, teszi hozzá a kerékpárral érkező Babai Jenő, aki szinté érintett az ügyben. A szomszédos településeken már megkapták a pénzt a közmunkások, ezt a Papkeszin élő Varga Lajos is megerősíti, akik együtt érez barátaival.

A hivatalban Pergő Margit polgármester és Cseh Tamás jegyző nézi át a téli közfoglalkoztatási program kimutatásait (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A hivatalban Pergő Margit polgármester és Cseh Tamás jegyző fogadta lapunkat. Elmondták, a végső elszámolás és a táppénzen lévők magas száma miatt csúszott a végső elszámolás, hiszen akadt, aki május 6-án vitte csak be a szükséges igazolásokat az önkormányzathoz, ahol két munkatárs végezte a 220 ember elszámolását. Azonban még így is a törvény adta kereteken belül vannak. Az április 30-i leszámolást követő ötödik munkanap ugyanis a határidő, ez pedig május 9-e, péntek. Ettől függetlenül már mindenkinek elutalták a fizetést, azaz legkésőbb péntekig a számlákon kell lennie a pénznek. Az már egy másik kérdés, teszi hozzá a polgármester, hogy vannak olyan résztvevők is a közfoglalkoztatási programban, akik a bankszámlaszámukat havi szinten változtatatják, s esetleg rossz bankkártyán kérték le az egyenleget az automatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!