Hírek

2014.05.13. 16:20

Vadat és halat, s mi jó falat

Az év első napjától törvény szabályozza, hogy mit ehetünk a közétkeztetésben, például vadhúst is.

Varga Ibolya

A Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozta ki és ajánlotta a vadhúsok beépítését a gyermekek és a szociális ellátásban részesülők étrendjébe. Azt állítják, hogy nem is olyan drága ez az alapanyag. Valóban olcsónak tűnhet a magasabb jövedelmekhez viszonyítva. A hizlalt sertéshúsnak minimum háromszorását kérik el a vaddisznó azonos testrészeiért. Való igaz, hogy a szabadon tartott mangalica korülbelül egy árban van vele.

A megyei gasztronómiai szövetség legutóbbi ülésén dr. Andrásofszky Enikő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője, megyei tisztifőorvos egyebek mellett a mintamenza programról adott tájékoztatást. A gasztronómiai szövetség tagjai közül többen dolgoznak a gyermek- és a közétkeztetésben, de aki a legfinnyásabb ínyenceknek főz, valami roppant elegáns helyen, ugyancsak a finom és egészséges ételek elkészítésére törekszik. A vártnál többen kapcsolódtak be a programba, mellyel a népegészségügyi hatóság segíteni akar abban, hogy egészséges és finom menüsorokat állítsanak össze az iskolai, a szociális ellátásban érintett és a kórházi konyhákon.

Magunk is arra törekedtünk már a program meghirdetése előtt is, hogy minél jobban eltaláljuk a gyerekek ízlését - állítja Grélingerné Káposzta Jolán, a Bakony Gaszt Zrt. vezérigazgatója. A társaság megyénk több településén van jelen, nálunk a legtöbb gyereket ők étkeztetik. Megtudtuk, itt is szerepet játszanak a piszkos anyagiak. Ha több fehérje, zöldség, gyümölcs kerül az asztalra, amit egyébként idén január elsejétől törvény ír elő, akkor korrigálni kell a étkezésekre fordítható pénzeket. Az ebédre jutó összegből ki is jönnek, ha jól gazdálkodnak, de a tízórai és az uzsonna nagyon olcsó ahhoz, hogy friss zöldséget, gyümölcsöt, több sajtot, jó minőségű fehérjéket tartalmazzon. Az önkormányzatok mindent megtesznek, ami tőlük telik, de nekik is szaporodtak a költségeik. Magukra vállalják a szociálisan hátrányos vagy legalább három gyermeket nevelő családok étkezési térítési díjainak egy részét, vagy az egészét. Az utóbbi időben már nem csupán a korábban általuk fenntartott oktatási intézményekben, hanem azokban is, melyek régen megyei hatáskörbe tartoztak. Többszörös szorításban vannak a gyermekétkeztetők és ha meg akarnak felelni, akkor mindenkinek eleget kell tenniük. Az egészséges ételek kínálása eddig is szívügyük volt, kísérleti jelleggel több éttermükben naponta kifejezetten wellness menüt is összeállítanak. Fontos szempont, hogy finom is legyen az étel, különben a gyerek nem eszi meg, otthon panaszkodik, a szülő nem fizeti be utódját a menzára, az önkormányzat elégedetlen, legközelebb nem őket bízza meg a feladattal.

Marad, amit most is gyakorolnak, hogy csökkentik az ételek sótartalmát, több fűszert, friss alapanyagot használnak. A húsok közül a jó minőséget keresik. A mai gyerekek nem eszik meg azt a húst, amin egy picike zsír is van. Ezt le kell szedniük. A vadhússal ez az egyik baj, az ára mellett, hogy csak a tökéletesen előkészített, zsírtól, faggyútól, inaktól, hártyáktól megtisztított alapanyagot tudják használni. Nem tudnak újabb embert foglalkoztatni a húsok előkészítésére. A vadast egyébként szereti a gyerekek többsége, de később talán vadragulevessel vagy szarvaspörkölttel is próbálkozhatnának, ha belefér a költségeikbe. Halat is szívesen adnának többet, de az külön cikket igényelne, hogy alig van hazai alapanyag, és az import halak egy részét nem is nagyon ajánlják a tartási körülményei, a takarmányozása és a hús magas zsírtartalma miatt. Ők mindenesetre a jövőben is meg akarnak felelni a kihívásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!