Hírek

2014.06.23. 14:15

Megszüntetnék a hálapénzt

Veszprém - Az egészségügyben dolgozók az orvosok, a nővérek, a szakszemélyzet megérdemlik, hogy a mindennapi gyógyítómunkájukat jogbiztonságban végezhessék - mondta a Naplónak a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Varga Domokos Péter

Dr. Dénes Tamás hangsúlyozta, szövetségük azt kéri, tegyék egyértelművé a hálapénzzel kapcsolatos törvényi szabályzást, jelenleg ugyanis e téren jogbizonytalanság áll fenn. Ezt beadványuk nyomán a legfőbb ügyész is megerősítette.

A rezidensszövetségnek ennek ismeretében az az álláspontja, hogy a Büntető törvénykönyv (Btk.) normaszövegét meg kell változtatni. Amíg a Btk. normaszövege nem változik, elképzelhetetlennek, jogi nonszensznek tartják, hogy az ügyészség ilyen ügyben vádat emeljen.

Dénes Tamás reméli, hogy olyan szakmapolitikai, jogi megoldás születik, amely megszünteti azt a hálapénzrendszert, amely betegnek és orvosnak egyaránt rossz. Ehhez azonban az egészségügybe forrásokat kell bevonni, azaz munkájuk valós értékének megfelelően kell megfizetni az orvosokat és a nővéreket. Azt várják az egészségügyi kormányzattól, hogy határozza meg a keretrendszert, amelynek mentén a hálapénzrendszert ki lehet vezetni.

Dr. Dénes Tamás a Magyar Rezidens Szövetség elnöke: munkájuk valós értékén kell megfizetni az orvosokat és a nővéreket (Fotó: Varga Domokos Péter)

Ebből következik, hogy egy bíró ítélhet úgy is, hogy az utólag elfogadott hálapénzért három év börtönt szab ki, de ugyanezért felmentő ítéletet is hozhat. A rezidens szövetségnek ennek ismeretében az az álláspontja, hogy a normaszöveget meg kell változtatni. Amíg a Btk. normaszövege nem változik, elképzelhetetlennek, jogi nonszensznek tartják, hogy az ügyészség ilyen ügyben vádat emeljen. 

Dénes Tamás a magyar rezidens Szövetség elnöke úgy értékeli, beadványuk segített a helyzet tisztázásában, ugyanis a legfőbb ügyész ennek kapcsán kérte fel jogalkotásra az illetékes minisztériumot. Remélik, hogy olyan szakmapolitikai, jogi megoldás születik, amely megszünteti azt a hálapénzrendszert, amely betegnek és orvosnak egyaránt rossz. Ehhez azonban nem elég csak a jogszabályokat megváltoztatni, az egészségügybe forrásokat kell bevonni, azaz munkájuk valós értékének megfelelően kell megfizetni az orvosokat és a nővéreket. Tisztában vannak azzal, hogy ez nem megy egyik pillanatról a másikra, ezért azt várják az egészségügyi kormányzattól, hogy határozza meg a keretrendszert, amelynek mentén a hálapénzrendszert ki lehet vezetni.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hálapénzrendszer megszüntetéséről először politikai döntésnek kell születnie, majd ezt követheti a jogi szabályzás ismertette álláspontjukat a rezidensek elnöke. Hozzá tette, ez a lépés segítené a külföldön dolgozó orvosok hazahozatalát is. Erre elengedhetetlenül szükség lenne, hiszen a rendszerből már most is hiányzik több ezer orvos, meghatározóan a 35 -45 év közti korosztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!