Hírek

2014.06.22. 14:53

Nagy sikere volt az éjszaka szervezett programoknak Zircen

Zirc – Hatásosnak bizonyult a finn, észt és hanti esőűző varázsige dr. Ruttkay-Miklián Eszter tolmácsolásában: elűzte a felhőket, ha nem is Pétervárig, de Zirc fölül bizonyosan.

Varga Domokos Péter

A múzeumok éjszakája kapcsolódik a napfordulóhoz, az év leghosszabb napjához – erről Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház igazgatója beszélt névadójuk szobrának megkoszorúzáskor. Reguly Antal tragikusan rövid, mindössze 39 évig tartó életének alkotó korszakát az ősmagyarok felkutatásának szentelte, feltérképezte és dokumentálta a hanti és manysi nép szokásait, néprajzát, nyelvét, egyben bizonyítva a köztünk fennálló rokonságot. Az északon élő népek életében a napfordulónak igazán nagy jelentősége volt, kultúrájuk számtalan eleme kötődik a Naphoz. Dr. Ruttkay-Miklián Eszter előbb egy finn esőűző varázsigét osztott meg a hallgatósággal: „Fussatok felhők Pétervárra, / ukkó szivárványai nagy városba, / mert ott vizet várton várnak, / mert ott minden kút kiszáradt...”. Sor került egy észt és egy hanti varázsige bemutatására is, utóbbi hanti nyelven és magyar fordításban is elhangzott, az olvasók talán megbocsátják, ha ezúttal a magyar fordításból idézünk: „Napasszonyka, harr, harr, harr, / saskarommal kaparom, / hollókarommal kaparom, / napasszony, harr, harr, harr...”.

A Reguly múzeum állandó és időszakos kiállításai egyaránt várták a látogatókat, sőt, ezúttal az udvart is bevonták a bemutatóhelyek sorába: helyi és környékbeli kistermelők, kismesterségek művelői mutatták be és árusították termékeiket, de megcsodálhattunk például egy működő rokkát, melyen rackajuh gyapjából fonták a fonalat. Felállítottak és berendeztek egy, az eredetivel teljesen azonos hanti sátrat és egy mongol jurtát. Az udvaron bemutatott látnivalókról is beszélt Ruttkay-Miklián Eszter, egyben összefoglalta és lezárta a tavaly ősszel, uniós pénzből megvalósított Nomád múzeum elnevezésű programsorozatukat.

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház udvarán felállítottak és berendeztek egy, az eredetivel teljesen azonos hanti sátrat és egy mongol jurtát Fotó: Varga Domokos Péter

A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumában – amellett, hogy ezúttal ingyenesen tekinthették meg a látogatók valamennyi kiállításukat – Természet és művészet címmel kiállítás nyílott a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola tanulóinak alkotásaiból. Ezúttal került sor a természetfotó- és rajzpályázatra eredményhirdetésére is. (Valamennyi díjazott alkotást kiállították.) A megjelenteket Iliáné Rechner Szilvia, a múzeum munkatársa köszöntötte, majd a zsűri egyik tagja, Kasper Ágota értékelte a pályázatokat. A múzeum nyugalmazott igazgatója elmondta, a beérkezett pályaművekből kiderült, a részt vevő alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok a maguk szintjén rácsodálkoznak a világra, ezzel új perspektívát, értelmezést nyitnak meg a felnőttek számára is. Idézte Szent-Györgyi Albertet:  „Felfedezni valamit annyit tesz, hogy látod, amit mindenki lát, és közben arra gondolsz, amire még senki”.

A Bakonyi növények, állatok, természetes élőhelyek természetfotó-pályázat nyertese a felső tagozatosok között Tárkányi Nagy Roberta, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulója lett Csigacsúszás a kerítés mellett című képével. A középiskolás korosztályban Gfellner Máté, a Reguly Antal Szakképző Iskola tanulójának rókát ábrázoló fotója vihette el a pálmát. A különdíjat – azaz a legtöbb közönségszavazatot – Tárkányi Nagy Roberta kapta meg az első helyezést elért fotójával.

A Bakonyi növények, állatok, természetes élőhelyek természetfotó-pályázat nyertese a felső tagozatosok között Tárkányi Nagy Roberta, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulója lett Csigacsúszás a kerítés mellett című képével Fotó: Varga Domokos Péter

A Kedvenc vadon élő, bakonyi állatom vagy növényem rajzpályázat első helyezettje a kicsik (nyolc éves kor alattiak) között Tamási Hanna lett, a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci telephelyének tanulója lett. A 3-4. osztályosok közül a legjobb rajzot ugyanennek az iskolának a tanulója, Máj Levente készítette. A felső tagozatosok közül Kovács Luca, a Reguly általános iskola tanulója ért el első helyezést.

A természettudományi múzeum folyosóján később Szurgyi Zsuzsanna vezetésével madárodút készíthetnek az érdeklődők. Az  intézmény igazgatója, dr. Kutasi Csaba 19 órakor Helyi védelemre javasolt természeti területek Zircern címmel tartott előadást. Ezt követően ugyanitt, a közművelődési teremben zajlott az Apró csodák a mikroszkóp alatt elnevezésű program, melynek során zuzmókat, növényeket, rovarokat, ásványokat, ősmaradványokat lehetett megvizsgálni.

Az apátsági látogatóközpont szervezésében este nyolc órakor Müller István szakszerű vezetésével arborétumi séta indult. Fél kilenckor az apátsági templom nagyorgonáján Kapitány Dénes játszott, majd Nagy Lénérd O.Ciast mutatta be a barokk szentélyorgonát. Fél tizenegykor sötétségbe borult az apátság díszudvara, és a III. Béla Gimnázium művészetis diákjai fényfestést vetítettek a falakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!