Hírek

2014.07.07. 15:18

A szovjet csapatok 23 esztendővel ezelőtti kivonulására emlékeztek

Várpalota – Túl sok örömünnepe nincs a magyar nemzetnek emléknapjai sorában, ám ezek közé tartozik a magyar szabadság napja, melyet minden évben megtartanak Várpalotán.

Gágó Anita

Június végén, a szabadság napján arra emlékezünk, hogy 1991-ben ebben az időben fejeződött be a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról. Várpalotán a kezdetektől szerveznek megemlékezést, amelyet néhány éve a Palotai Turul Társaság rendez. A Baglyas-hegy tetejére felállított kopjafa hirdeti ma is a 23 évvel ezelőtti eseményeket, ide szerveznek hagyományosan gyalogtúrát a Thury-vártól.

Az induláskor néhány gondolattal és dallal idézte fel a korabeli eseményeket az Országos '56-os Szövetség képviseletében Schmidt Ferenc és a Palotai Turul Társaság elnöke, Gágó Zsolt. Majd megindult a kis csapat, hogy elérje a kopjafát, és a szokásnak megfelelően koszorút helyeztek el a tövében: a szervezők mellett Schmidt Ferenc és a várpalotai barantások képviselői. Az út visszafelé már könnyebbnek bizonyult, különösen a Baglyas egy pincéjénél közösen elfogyasztott ebéd után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!