Hírek

2014.07.03. 05:49

Védenek földön és vízen

Veszprém – Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a nyári szezonban a Balaton-part mentőellátásának megerősítését különösen fontosnak tartja – ezt érdeklődésünkre dr. Onódi Lívia, az OMSZ Közép-dunántúli Régiójának orvosigazgatója mondta el.

Varga Domokos Péter

Az északi part Veszprém megyei szakaszán a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az OMSZ idén is plusz mentőegységek szolgálatba állításával igyekszik megfelelni a helyi lakosok és az ide látogatók elvárásainak – közölte az orvosigazgató. Elmondta, ezek a főszezon kezdetétől, júniusi 15-től a veszprémi és a révfülöpi kihelyezett mentőállomáson léptek szolgálatba. Emellett Balatonaligán a mentő-motorkerékpár orvossal vagy mentőtiszttel áll készenlétben. Júniusban még csak hétvégenként volt ez így, júliustól viszont minden nap, nappal.

Onódi Lívia szólt arról is, a balatonfűzfői mentőállomás új helyre, Balatonakarattyára költözött, így a bevetési kör ideális pontjára került. Ott 24 órás szolgálatot teljesítő kiemelt mentőgépkocsit üzemeltetnek, de ha a feladatszám indokolja, nappalra ebből a típusú mentőből még egyet beállítanak. A balatonfüredi heliportról egész nyáron bevethető a mentőhelikopter. Ha valamilyen oknál fogva mégsem repülhet, mentőorvosi kocsi dolgozik helyette.

Dr. Onódi Lívia: Az Országos Mentőszolgálat kiemelt mentőkocsit is állított be a szezonra a Balaton északi partján (Fotó: Varga Domokos Péter)

Az orvosigazgatótól azt is megtudtuk, a vízen is készenlétben állnak egységek a bajbajutottak mentésére. A Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatával együttműködve már évek óta rendelkezésre áll Tihanyban a Rupert sürgősségi mentőhajó, amely a vízi mentésen túl egy komplett esetkocsi felszerelését és személyzetét viszi a helyszínre. Tavaly próba jelleggel indult el egy hasonló sürgősségi mentőhajó Ábrahámhegyen, ami a kedvező tapasztalatok után az idén is üzemel a főszezonban.

Érdeklődésünkre Onódi Lívia arról is beszélt, a nyári szezonban az esetszám a parti mentőállomásokon többszörösére növekszik. Ezek között gyakoriak a nagy meleggel összefüggő rosszullétek, úgy mint a hőguta, az ájulás. A különböző rovarcsípések okozta allergiás reakciók száma is megnő ezekben a hónapokban. A figyelmetlenség okozta balesetek a nyár tipikus esetei földön, vízen és levegőben egyaránt. Sajnos nem múlik el egy év sem úgy, hogy ne szállítanának Balaton sekély vízébe fejest ugrott fiatalokat, akik gyakran szenvednek maradandó károsodásokat. Ezek a balesetek igazoltan összefüggenek a túlzott alkoholfogyasztással. Az alkohol nem csak ilyen balesetekben játszik szerepet: a közlekedési események jelentős része a túlzott szeszfogyasztás miatt következik be.

Emellett a fronthatások változása, a hirtelen kialakuló vagy tartósan nagy meleg a már amúgy is beteg embereknél okoz hirtelen állapotromlást. A legveszélyeztetettebbek az idősek és a csecsemők, a magas vérnyomással és a különböző szív- és érrendszeri betegséggel küszködők – hívta fel a figyelmet egy olyan tényre a vezető, melyet – noha ismertnek tűnik – nem árt újra meg újra hangoztatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!