Hírek

2014.09.26. 10:58

A megyék fő feladata a területfejlesztés

Veszprém megye területfejlesztéshez kapcsolódó elképzeléseit, céljait ismertették a 2014-2020 közötti időszakra pénteken, a megyeházán.

Balassa Gergő

A cél az, hogy Veszprém megye minél több forrást tudjon lehívni a következő hét éves fejlesztési ciklusban az Európai Unió által biztosított keretekből – derült ki a megyeházán tartott rendezvényen. A helyi önkormányzati törvény értelmében a megyék váltak a területfejlesztés legfontosabb területi szintjévé, ennek megfelelően Veszprém megyének is meg kellett fogalmaznia ez irányú elképzeléseit. Az úgynevezett területfejlesztési koncepció határozza a megye fejlődésének főbb irányait, stratégiai céljait.

Imre László megyei jegyző közölte: olyan kitörési pontok vannak a megyében, melyek fejlesztésével új munkahelyeket tudnak létrehozni. Hozzátette, a kitűzött fejlesztési célok csak a megye közúthálózatának fejlesztésével összhangban lesznek elérhetők.

Schuchmann Péter ügyvezető igazgató a tervezők nevében mutatta be a folyamat főbb állomásait. Elmondta, négy fő beavatkozási területet vettek figyelembe a tervek meghatározásánál. Ezek a térség és a helyi gazdaság fejlesztése, a megye sajátos területi adottságainak, természeti és turisztikai erőforrásainak a kiaknázása, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, valamint a lakosság életminőségének javítása. Schuchmann Péter hangsúlyozta, szinte valamennyi területen markánsan érződik Veszprém pozíciója. Hozzátette: a balatoni térség fejlesztése nem képzelhető el a szomszédos megyékkel való hatékony együttműködés nélkül.

A pénteki rendezvényen bemutatott programok alapján készítik majd el azoknak a projekteknek a listáját, melyekből a következő hét éves időszak beruházásai valósulhatnak majd meg.

Ezek is érdekelhetik