Hírek

2014.11.05. 12:13

Élelmiszer a rászorulóknak: ismét akcióban az Újraosztás csoport

Ötven adag étel készül a családi ház konyhájában, zöldségragu, prézlibe forgatott karfiol és gyümölcssaláta – na nem ekkora a család, és nem is kifőzde üzemel, - az ételt a hajléktalanokhoz jut el a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házába.

Kutasi Zsófia

A főzés az Újraosztás csoport akciója: a tagok piacon, pékségekben a felesleges és megmaradt, de még friss árukból – zöldségekből, gyümölcsökből, kenyérből – készítenek ételt rászorulók számára. Ezeket az alapanyagokat ingyen, felajánlásként kapják meg jószándékú vállalkozóktól, akik a megmaradt árukat már nem tudják értékesíteni. A mostani főzésre közel fél mázsa adomány gyűlt össze, ezekből készülnek a fogások. Általában egyszerű ételek vannak terítéken, és mindig a felajánlott alapanyagtól függ, mit főz a csoport aznap.

Az Újraosztás csoportnál nincsenek szabályok, nincs vezető, mindenki egyenrangú tag, és mindenki úgy vesz részt a főzésben, vagy más munkában, ahogy tud, és ahogy szeretne (Fotó: Kutasi Zsófia)

A kezdeményezés ötletgazdája a veszprémi Dányi Dániel, aki korábban Budapesten vett részt hasonló jótékonysági megmozduláson.

- Egy baráti beszélgetés adta az ötletet, ami abból indult ki, hogy rendkívül nyomasztó, hogy a huszonegyedik században emberek éheznek. Food not bombs néven létezik egy olyan nemzetközi aktivista mozgalom, mely azt a célt tűzte ki, hogy rászorulók számára juttat ételt. Kezdeményezésünk ennek a helyi változata. Ez egyrészt ez a társadalmi szolidaritás közvetlen formája, emellett a szabadidő hasznos eltöltése, továbbá úgy gondolom, az is a feladata az embernek, hogy ha tud, segítsen másokon. - hangsúlyozta Dányi Dániel.

Elmondta, nem tudnak minden rászorulónak ételt osztani, sokakat nem érnek el. Ehhez nyilvános ételosztásra lenne szükség, amihez azonban számos hivatalos engedély kell.

- Ideális esetben mindenkinek osztanának ételt, hiszen egyre többen vannak, akik erre rászorulnak - tette hozzá.

Schreiber Márta, a házigazda ismeretségen keresztül jutott el a csoporthoz. - Miért ne segítsünk, ha pénzbe nem kerül? Egyedül az időt kell biztosítani. - fogalmaz. Elmondta, előfordult, hogy más területen ő kapott segítséget, ezért tartja fontosnak, hogy ő is támogasson másokat.

Gaschler-Gyeviki Nóra a kislányával vesz részt a főzésen. Szerinte jó, ha a gyerekek látják, hogy vannak rászoruló emberek, létezik szegénység de lehet tenni másokért. Kislányához hasonlóan több gyerek is tevékenykedett már az akcióban.

Cseh Réka először esz részt az újraosztásban. Mint mondta, egy ideje figyelte a csoportot, mielőtt úgy döntött, csatlakozik.

Az akció híre elsősorban közösségi oldalakon és baráti társaságokon jut el egyre több emberhez.

Az Újraosztás csoportnál nincsenek szabályok, nincs vezető, mindenki egyenrangú tag, és mindenki úgy vesz részt a főzésben, vagy más munkában, ahogy tud, és ahogy szeretne.

- Az esetlegesség egyben az erőssége az újraosztásnak. Fontos, hogy nem vállaljuk túl magunkat, és senkinek nem kötelező részt vennie. Igény lenne még rá, akár minden nap is oszthatnánk ételt. Remélem, hogy a csoport bővülni fog, és egyre többen csatlakoznak hozzánk.

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Háza intézményvezetője örömmel fogadta a kezdeményezést. Mint mondta, az intézmény célja az is, hogy minél többen megismerjék az ellátást, és a hajléktalanok problémáit. A csoport általában havi rendszerességgel oszt ételt, amely főleg a téli hónapokban jól kiegészíti a népkonyhát és a menedékhely szolgáltatásait. Így plusz vitaminforráshoz is juthatnak azok, akik ilyenkor nélkülöznek. Az intézményvezető szerint az összefogás példaértékű, melyet mindenki pozitívan fogad.

Az újraosztás számos formában működik világszerte. Van, ahol nagyban végzik önkéntesek. Dányi Dániel elmondta, hihetetlen nagy mennyiségű felhasználható élelmiszerről van szó, amelynek a feldolgozásához egyelőre nincs elég ember, infrastruktúra és jogi feltétel, az igény azonban egyre nagyobb lenne rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!