Hírek

2014.12.19. 06:51

Az autósok kezdhetnek kalkulálni, milyen matricát éri meg venni

A kormány azt tervezi, hogy díjkötelessé tesz olyan útszakaszokat, amelyek használatáért eddig nem kellett fizetni. Ugyanakkor a megyei matrica bevezetésével az autósok jó része számára olcsóbb megoldást jelent.

Tremmer Tamás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a minap összefoglaló tájékoztatást adott az útdíjrendszer januárban életbe lépő változásairól. A tárca bejelentette a megyei matricák bevezetését, amely évi ötezer forintért vásárolható meg.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztálya a Napló megkeresésére közölte, megnyitnak egy új lehetőséget az autósok számára. Véleményük szerint a megyei matrica nagyobb hányaduk számára a korábbiaknál olcsóbb megoldást jelent. Az igazi haszonélvezői azok lesznek, akik csupán 2-3 megyében járnak, s akkor a mostani 43 ezer forintos éves matricadíj helyett mindössze 10-15 ezer forintot fizetnek majd.

A rendelkezéssel Veszprém megye mindössze az M7-es egy rövid szakaszával érintett, a 8-as számú főútvonalon a helyzet nem változik. Ha viszont megvalósulnak a 8-as úton folyó gyorsforgalmi beruházások (a litéri csomópont és Öskü-, valamint Márkó és Herend között), akkor az egy új döntési helyzet lesz.

A tárca azzal számol, hogy nem csökken az útdíjból származó bevétel. Az M0 fizetőssé tételével a budapesti elővárosi közlekedésben, a győri-, a székesfehérvári elkerülő díjkötelessé válásával vélhetően többletbevételük származik. Ugyanakkor azt vélik, hogy ez a kedvezményes lehetőség azokat is a gyorsforgalmi utak irányába tereli, akik eddig a díjfizetés miatt elkerülték ezeket az útszakaszokat. E két hatás kiegyenlítheti egymást. Az utazási szokások esetleges átalakulásáról pontos képet legkorábban egy év múlva, az adatok birtokában kaphatnak a szakemberek.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztálya közölte azt is, hogy megmaradnak a megszokott 10 napos, havi és éves sztrádamatricák is, ezek ára nem emelkedik januártól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!