Hírek

2014.12.12. 20:25

Vannak lehetőségeik - Némedi Lajos értékelte az idősek helyzetét

Veszprém - A nyugdíjasszervezetek karácsonyi ünnepségét tartották meg a városi művelődési központban pénteken.

Marton Attila

Török Lajos, a Veszprém Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke köszöntőjében elmondta, a karácsony előtti időszakban megállunk, és számvetést készítünk az elmúlt évről, valamint elraktározunk minden jót és szépet, hogy erőt merítsünk belőle az újévben. Szeretetünket nem a drága ajándékok jelzik igazán, hanem az, hogy önmagunkból mit tudunk adni a másiknak, tette hozzá.

Némedi Lajos alpolgármester, az idősügyi tanács elnöke a testület munkájáról beszélt. Felidézte, 2010-ben megkezdte az újjászervezett idősügyi tanács az idősügyi koncepció kidolgozását szakemberek véleményére alapozva, amely nem az időskor veszteségeire, hanem lehetőségeire koncentrál, hogy a harmadik életszakaszt minél tevékenyebben és egészségesebben éljék meg, húzta alá.

Hozzátette, a koncepcióban szereplő helyzetfelmérés szerint Veszprémben több mint 15 ezer nyugdíjas él, átlagos képzettségük és jövedelmük meghaladja az országos átlagot. Közülük csaknem kétezren tagjai a város valamelyik nyugdíjasszervezetnek. Emlékeztetett, a testület munkája is hozzájárult ahhoz, hogy a város tavaly elnyerte az idősbarát önkormányzat címet, míg idén az év civil szervezete elismerést a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete nyerte el. Az egyesületen belül létrejött szellemi műhely, a Szenior Tanácsadók Társasága munkájáról az alpolgármester elismerően szólt, kimelte a nagyszülők iskoláját, a Mesél a múlt vagy a Szupernagyi pályázat meghirdetését, s a nyugdíjasok részt vesznek a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatásában is.

Némedi Lajos beszédében a szeretet fontosságáról is beszélt. Szent Pál szeretethimnuszát idézve elmondta, a szeretet türelmes, jóságos, nem irigykedik, nem kérkedik, és nem keresi a maga hasznát. Emellett végtelen és határtalan is, nélküle nem lehet élni, fűzte hozzá.

A rendezvényen a városban működő több mint negyven nyugdíjasklub vett részt. A szépkorúak az önkormányzat jelképes ajándékát is átvehették. A köszöntők után a Pannon Várszínház művészei adtak műsort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!