Hírek

2015.01.19. 18:10

Képviselők értékelnek - A választások, az eredmények és a befejezett projektek éve volt 2014

Az elmúlt esztendőt értékelték, idei terveiket osztották meg olvasóinkkal megyénk országgyűlési képviselői.

Munkatársainktól

Sikeresnek értékeli az elmúlt évet Kovács Zoltán államtitkár, Veszprém megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője.

– A tavalyi esztendő a választások, a választásra való felkészülés éve volt. A Fidesz–KDNP sikeresen szerepelt, én ismét megnyertem az egyéni választókerületet. Az ország gazdasága, költségvetése stabil, örömmel tölt el, hogy nőtt a foglalkoztatottság, nemcsak a közmunkaprogramnak köszönhetően, hanem a versenyszférában is. Fontos szociálpolitikai újítás, hogy szeptembertől kötelező lesz az óvoda, ahol a gyerekek napi háromszori étkezést kapnak, kétharmaduk térítési díj nélkül. Veszprém megye is fejlődött, útfejlesztések történtek. Megújultak az alacsonyabb rendű utak, az önkormányzati intézmények, közterületek, középületek. Ami a választókerületet illeti, sokat fejlődött Zirc és Devecser; Zirc szívósságával lépésről lépésre jutott előre, Devecser is egyre inkább szépül. Pápán befejeződött az évek óta várt Fő tér megújítása, befejezés előtt áll a kastély felújítása. Idén folytatjuk a megkezdett munkát, folytatódik az elkezdett kórházfejlesztés. A gazdaságfejlesztésre szeretnénk koncentrálni, Pápán is nőtt a foglalkoztatottság, a multinacionális cégeknél és a kisvállalkozóknál is.

Kontrát Károly államtitkár, Veszprém megye 2-es számú választókerületének képviselője szerint 2014 a megmérettetés éve volt.

– Köszönöm, hogy három választáson is sikerült bizonyítani: a megyében élők támogatásával érdemes folytatni a megkezdett munkát. Megvédtük a nyugdíjak értékét, rendeztük az önkormányzatok adósságait, és a rezsicsökkentéssel, munkahely-teremtési programmal, valamint növekvő bérekkel sikerült a családok helyzetén javítani. A választókerületben szép eredményeket értünk el. Ezek közül a teljesség igénye nélkül kiemelnék néhányat. Elkezdődött a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszának megépítése, több utat felújítottunk a Balaton-felvidéken, és a kerékpárosok is új utakat vehettek birtokba. Megújult a híres Thury-vár, Balatonfüreden elkészült az Arácsi út felújítása, és a kemping megvásárlásával a közösségi vagyon tovább gyarapodott. Folytattuk a peremartoni kármentesítési programot, egészségesebbé téve ezzel környezetünket. Tihany Európai Falumegújítási Díj elismerésére mindnyájan büszkék lehetünk, ahogy a megújult apátságra is. Balatonalmádi a térség biztonságát szolgáló új rendőrkapitánysággal gazdagodott. Litéren termelői piac nyílt. Szentantalfán és Balatonudvariban megújult a közösségi ház. Ősi községben elkészülhet a régen várt fedett sportlétesítmény. Kiemelt célnak tartom 2015-ben is a biztonságot javító intézkedéseket, új munkahelyek létrehozását, az egészségügyi ellátás fejlesztését, mindezekkel együtt a családok helyzetének javítását. Fontos, hogy a Balaton és vonzáskörzete közlekedési viszonyai az itt élők és a turizmus fejlesztése érdekében idén tovább javuljanak.

Győrffy Balázs, a Fidesz listáról bejutott képviselője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: kamarai vezetőként komoly eredményként könyveli el, hogy 2014 elején sikeresen átvette a NAK a falugazdász-hálózatot, és nagyot léptek előre az egységes gazdatámogató rendszer létrehozásában. A kamara tavaly számos közfeladatot vett át.

– Annak érdekében, hogy ezt a ránk ruházott feladatot felelősségteljesen el tudjuk látni, jelentős szervezetfejlesztésre is szükség volt. Ezt a munkát 2014-ben nagyrészt elvégeztük, miközben a kamarai szolgáltatások kialakításába is belekezdtünk. Idén már elsősorban szolgáltatásaink bővítésére, továbbfejlesztésére helyezzük a legnagyobb hangsúlyt; így 2015 a szolgáltatások éve lesz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Kepli Lajos, a Jobbik listáról bejutott képviselője elsősorban környezetvédelmi és energetikai szakpolitikai területeken végzi munkáját, de kiemelten fontos számára a választókerületében lévő települések sorsa és az itt élő emberek jelene és jövője.

– A 2015-ös központi költségvetéshez éppen ezért két tucatnyi módosító indítványt nyújtottam be, melyekkel a Veszprém megyei települések fejlesztésére, az infrastruktúra jobb kiépítésére szerettem volna a megfelelő anyagi támogatásokat biztosítani, azonban a kormánypárt kivétel nélkül leszavazta ezeket. A harcot azonban nem adom fel, és a jövőben is azért fogok dolgozni, hogy a Veszprém megyei települések végrehajthassák a szükséges fejlesztéseket, helyben munkahelyeket tudjunk teremteni és növelni tudjuk a szolgáltatások számát, emelni a megyében élők életszínvonalát. Fontos számomra egyik legnagyobb nemzeti kincsünk, a Balaton védelme is, aminek érdekében szintén indítványokat nyújtottam be, hogy a tó körüli települések biztosítani tudják a helyi lakosok és az ide látogató vendégek számára a szabad hozzáférést a Balatonhoz, valamint az illegális feltöltéseket és bejárókat elbonthassuk. Sajnos a fideszes parlamenti többség ezt a javaslatomat sem támogatta.

Gőgös, Zoltán, az MSZP képviselője október 27-én tett esküt, így két hónap munkájáról tud beszámolni.

– Készítettem 22 önálló indítványt, 20 közös indítványban vettem részt, 16 ügyben szólaltam meg. Sikernek tekintem, hogy a kiskerttulajdonosok esetében megváltoztak a földtörvény betarthatatlan szabályai. Folytattam a földmutyi feltárását, nagy elégtétel, hogy a Hortobágyon történteket hasonlóan látja a KEHI, ezért kíváncsian várom, hogy mit lép a kormány januárban. Sajnos egyelőre nem sikerült a kormányt jobb belátásra bírni, hogy a vörösiszap-károsultak nyertes perei kapcsán megítélt nem dologi kártérítésért álljon helyt. Már januárban folytatom a munkát. Mindent megteszek, hogy az új uniós támogatási rendszer zökkenőmentesen elinduljon, mert óriási hibákat látok. Ha kell, az európai bíróságra is elmegyünk vörösiszap- és földmutyiügyben, hogy igazságot szolgáltassanak az érintetteknek. Továbbra is folytatódik a kemény kormánykritika valós szakmai megoldási javaslatok felmutatásával. Küzdeni fogok a kisemmizett kisemberek igazáért, mert ezért küldtek a parlamentbe.

 

Tíz képviselő egyszer sem szólalt fel

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője beszélt a leghosszabban – több mint 11 órát –, frakciótársa, Sallai R. Benedek és a fideszes Tállai András pedig holtversenyben a legtöbbször – 138-szor – az országgyűlés plenáris ülésein a ház tavaly májusi megalakulása óta.

A parlamenti honlap adatai szerint a felszólalások idejét tekintve Schiffer mögött a szintén LMP-s Sallai R. Benedek a második több mint tíz órával, őt az MSZP-s Kiss László követi kilenc órát meghaladó idővel. Négy képviselő szónokolt még többet hét óránál: a fideszes Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára (8 óra 53 perc), a jobbikos Z. Kárpát Dániel (8 óra 10 perc), a KDNP-s Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (8 óra 5 perc) és a jobbikos Szilágyi György (7 óra 42 perc). Ugyan-ezek a képviselők vezetik a legtöbbször felszólaló politikusok listáját is, csak más sorrendben. Tíz képviselő egyszer sem szólalt fel az új ciklus 43 ülésnapja alatt: a Fideszből az előző négy évben is szótlan Bíró Márk és Kubatov Gábor, továbbá Farkas Flórián, Simonka György, Varga Gábor és Varga József, Jakab István. Az MSZP-s Mesterházy Attila és a DK-elnök Gyurcsány Ferenc sem nyilatkozott az ülésteremben. A decemberben bekerült szocialista Horváth Imre sem jegyez felszólalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!