Hírek

2015.01.01. 16:10

Milyen volt a 2014-es esztendő? Válogatás a tavalyi eseményekből (1.)

Hagyomány év elején, hogy válogatunk a tavalyi eseményekből, visszatekintünk tizenkét hónapra. Összeállításunk nem időrendben készült, és természetesen szubjektív, hiszen biztos, hogy a válogatásból mindenki hiányol majd valamit. Ennek ellenére jó böngészést kívánunk!

Munkatársainktól

NÉPSZERŰ Februárban mutatta be az idei év legsikeresebb előadását, a Hegedűs a háztetőn című musicalt a Pannon Várszínház. A népszerű darabot amelyben közreműködik a Budapest Klezmer Band, főszereplője pedig Gazdag Tibor a bemutató óta már több mint negyvenszer játszották. Az előadást Veszprém és a megye több települése mellett Nyíregyházán, Orosházán és Kőszegen is telt ház előtt mutatták be, novemberben pedig a Budapesti Kongresszusi Központban léptek fel. Kiemelkedő hír volt még a Várszínház életében, hogy tizenkét év után lépett újra színpadra Veszprémben Bakai László, aki a teátrum Balfácánt vacsorára című komédiájának főszerepére szerződött a társulathoz.

A Hegedűs a háztetőn című musicalt a Pannon Várszínház több mint negyvenszer játszotta

SZOLIDARITÁS Várpalotán a tavalyi esztendő egyik legkedvesebb, s egyben leginkább megható történését a Bán Aladár Általános Iskolában jegyezhettük fel. November közepén ugyanis jótékonysági futást szervezett az intézmény az iskola 5. osztályos diákja, a leukémiával küzdő Lónyai Dóra kezelésének támogatására. Évente kétszer egyébként is hagyomány a Tési-dombon található iskolában, hogy jótékony célú futóversenyt szerveznek a diákoknak. Általában egy-egy osztály vagy évfolyam táborozásának támogatására gyűjtenek, de volt már arra is példa, hogy az intézmény egyik beteg diákjának megsegítése volt a cél. Sajnos ezúttal is az utóbbi apropóból gyűltek össze mintegy háromszázan, s teljesítették a kettő, illetve négy kilométeres távot. A kisebb és nagyobb diákok mellett szülők és tanárok is bekapcsolódtak, sőt, a megye más részeiről is érkeztek vendégek a futóversenyre, hogy ily módon támogassák a családot. Több mint félmillió forintot gyűjtöttek össze a nevezési díjakból és a felajánlásokból. A céljuk az, hogy egy steril szobát tudjanak kialakítani a nehéz sorsú család otthonában, így a kis Dóri a kórház helyett itthon tölthesse napjait.

Sub Bass Monster tavaly februárban a Viaduktnál forgatta új klipjét

ÉVFORDULÓ Pápa tavaly ünnepelte első írásos említésének 800. évfordulóját. A szép jubileum köré változatos programokban bővelkedő rendezvénysorozat szerveztek, melyben akadt országoson egyedülálló kezdeményezés is: a nyáron a Városi Sportcsarnokban grandiózus tablókiállítást állítottak össze a pápai középfokú oktatási intézmények valamennyi fellelhető tablójából a legrégebbi 1897-ből származott. Összességében a tárlatot mintegy 800 ballagási tabló és több mint 24 ezer Pápán végzett öregdiák fényképe alkotta. A megnyitón Unger Tamás alpolgármester úgy fogalmazott, a tablókiállítás Pápa iskolavárosi mivoltának és a város 800 éves évfordulójának egyfajta metszeteként is értelmezhető. Pápa életében az iskolák nagyon fontos szerepet töltöttek és töltenek be a mai napig. Pápa iskolaváros. Ezek az intézmények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a város azzá tudott lenni, ami lett. Hiszen mindannyian ismerjük azt a megjelölést, ami Pápát a Dunántúl Athénjaként tünteti fel mutatott rá a városvezető.

Navracsics Tibor EU-biztosként dolgozik tovább

VÁLASZTÁSOK 2014 a választások éve volt. tavaly áprilisban országgyűlési képviselőket, májusban európai uniós képviselőket, októberben pedig települési vezetőket, polgármestereket és helyi önkormányzati képviselőket választottunk. Navracsics Tibor korábbi veszprémi országgyűlési képviselő mindhárom alkalommal Veszprémben szavazott: áprilisban családjával, feleségével, kislányával és szüleivel, októberben pedig nagylányával együtt. Navracsics Tibor novembertől az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként dolgozik.

ÉLMÉNY Örömteli év volt a 2014-es a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban is, hiszen egyre népszerűbbek, egyre többen keresik őket. Tavaly több mint 300 ezer látogatójuk volt, tudtuk meg Kopek Annamáriától, a BFNP Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály vezetőjétől. A nemzeti park egy helyi barát, amely megmutatja a természet élményét a Balaton-felvidéken. Kézen fogják a kicsiket és nagyokat, 14 bemutatóhelyre és több mint száz rendezvényre invitálták őket, valamint számos geotúrára, mint kültéri földrajzórára, kövek közötti barangolásra várták az érdeklődőket.

A tihanyi levendulásban a Szedd magad! akció nagy sikert aratott

Igazi meglepetést hozott számukra a júniusi levendula Szedd magad! felhívásuk. Az akció keretében Tihanyban benépesült a levendulaföld. Azóta a leszedett levendula otthon illatosítja a ruhásszekrényeket, a süteményeket és fűszerezi a finom húsokat.

Kápolnapusztán a bivalyfesztiválon az őshonos bivaly fantasztikus húsából készült gulyást és szalámit is megkóstolhatták a vendégek. Ősszel Tihanyba látogattak a diplomaták, hogy belekóstoljanak a szüreti hangulatba. A csillagos éjszakák folyamatosan várták a csillagok szerelmeseit Bakonybélben a Pannon Csillagdában.

FEJLESZTÉS Több milliárd forintnyi fejlesztés történt a Csolnoky Ferenc Kórházban tavaly. A struktúraátalakítási projekt részeként felújították a belgyógyászati tömböt, új helyre költözött a központi sterilizáló, valamint korszerűsítették a központi műtőt és a központi intenzív osztályt. Fejlesztették a szülészeti osztályt is, ahova négy új szülőágyat vásárolt a kórház, valamint szülőkádakat is kialakítottak, míg a központi műtőben a legmodernebb aneszteziológiai műszereket és információs megoldásokat szerelték be. A tavaly elindult projektben csaknem ötmilliárd forintból újult meg a megyei kórház műszerállománya és infrastruktúrája.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!