Hírek

2015.02.16. 16:54

Lövöldözés és robbanás - Egész évben hadgyakorlatok lesznek a megyében

Teltház lesz az idei évben megyénk lőterein, februártól októberig szinte egymást váltják a hadgyakorlatokra érkező alakulatok. Jönnek az amerikaiak is.

Szabó Péter Dániel

A lő- és gyakorlóterek idei programjairól Vokla János alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka tartott részletes tájékoztatót a napokban a várpalotai Kossuth-laktanyában. A meghívott polgármesterek, a civil és fegyveres szervezetek, valamint a vadásztársaságok képviselői előtt a helyőrségparancsnok elmondta, a hazai kiképzési rendezvények mellett 2015-ben számos nemzetközi, más nemzetekkel közösen végrehajtott gyakorlatra is sor kerül térségünkben.

Lövészet a nullponti lőtéren. Egész évben katonai tevékenységre kell számítani térségünkben (Fotó: Pintér László/MH BHK)

Február végén például nagy létszámú amerikai kontingens érkezik majd a Várpalota környéki gyakorlótérre, ahol a magyar katonákkal együtt részt vesznek a NATO kiképzési programjába tartozó Warlord Rock 2015 gyakorlaton, mely szakmailag és jelentőségét tekintve az év egyik kiemelt honvédségi eseménye lesz. Mindez érinti a környéken élőket is, hiszen komoly zaj- és hanghatásokkal, illetve katonai mozgásokkal jár együtt, érintve a hajmáskéri kiképzőbázis környékét, Gyulafirátótot, Újdörögdöt és Ösküt is, valamint a gyakorlat első részében Pápát és környékét.

Március végén és április elején levegő-föld éleslövészet lesz a nullponti és a Körös-hegyi lőtér és Öskü térségében. Júniusban ismét nemzetközi honvédségi rendezvény következik, a Capable Logistician 2015 az év legnagyobb katonai erőket megmozgató gyakorlata lesz, mondta el Vokla János.

Vokla János alezredes kérte a környéken élők megértését és türelmét (Fotó: Pintér László/MH BHK)

Az augusztusi szünetet követően szeptembertől újra birtokba veszik a lőteret a katonák. Ebben az időszakban a szárazföldi erők mellett a légierő alakulatai is feltűnnek majd. Pápán egy 11 nemzetet tömörítő személyi mentési gyakorlat lesz, a repülési feladatok során, több helyen lehet majd látni nemzetközi felségjelű helikoptereket és repülőgépeket a katonai gyakorlóterek felett.

Októberben a Brave Warrior 2015 gyakorlaton a magyarok mellett szlovák, szlovén, román, ukrán, osztrák, szerb, horvát, montenegrói és macedón katonák is részt vesznek.

Mindemellett számos kisebb nagyobb felkészítési, kiképzési esemény szerepel még a gyakorlótér elfoglaltsági tervében. Tervezetten közel hetven olyan nap lesz az évben, amikor a gyakorlótéren nagyobb létszámú katonai tevékenység várható. Vokla János alezredes a Magyar Honvédség nevében kérte a civil lakosság megértését és türelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!