Hírek

2015.03.10. 16:09

Gépkarabéllyal lőttek a Bakonyban

Várpalota – Gépkarabéllyal és pisztollyal is lőttek az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) katonái a bakonykúti lőtéren a szaktudás felfrissítését szolgáló, úgynevezett blokk kiképzésen.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai székhelyű harckiképző központ kezelésében lévő lő- és gyakorlótereken éves szinten hatalmas a katonai forgalom – a közelmúltban épp az amerikai és magyar haderő közös gyakorlata zajlott a térségében – épp ezért kevesebb idő jut a hadgyakorlatokat kiszolgáló állomány képzésére. A szaktudásra azonban szükség van, ezért a negyedévente blokkosítva tart gyakorlatot saját katonáinak az MH BHK.

Az egyhetes tavaszi etap során harcászati képzés, lövészet és alaki gyakorlás is szerepel a programban. Kedden Várpalotától északra fekvő bakonykúti lőtéren pisztoly és gépkarabély lövészetre, valamint kézigránát dobásra voltak hivatalosak a palotai bakák. A helyszínen megtudtuk, az elkövetkező napokban a már említettek mellett fizikai felkészítés és harci eszközök karbantartása is szerepel a feladatok között.

Venczel Virág zászlós lő egy gépkarabéllyal az MH Bakony Harckiképző központ kiképzési rendezvényén a bakonykúti lőtéren Fotó: Szabó Péter Dániel

A lövészetet követően az altiszti és legénységi állományt meglátogatta Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa. A katonáknak tartott rögtönzött állománygyűlést követően a Napló kérdésére elmondta, most először tudta személyesen is meglátogatni a várpalotai alakulatot, amely kiemelkedően fontos szerepet tölt be a Magyar Honvédség kiképzési rendszerében. A gyűlésen szó esett a honvédségi életpálya-modellről és a nyártól életbe lépő illetményemelésről is. Ahogy arról már lapunk hasábjain is beszámoltunk, a kormány döntése alapján júniustól első körben 30 százalékos lesz az emelés, amelyet a következő négy esztendőben további évi átlag 5-5 százalékos növekedés követ majd. Úgy tudjuk, az idei emelés a jelenleg legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező altiszti és legénységi állományt érinti a legkedvezőbb mértékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!