Hírek

2015.04.10. 19:23

Ejtőernyősökre és repülősökre emlékeztek Jutaspusztán

Veszprém - A 74 évvel ezelőtt balesetben elhunyt ejtőernyősökre és repülősökre emlékeztek a jutaspusztai emlékműnél pénteken.

Marton Attila

Soós Lajos, a megemlékezést szervező Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesület elnöke felidézte az 1941. április 12-i tragédia körülményeit. A repülőgép délvidéki bevetésre indult egy öt gépből álló ejtőernyős zászlóalj élén, amikor a repülő felszállás után lezuhant és kigyulladt. A fedélzeten huszonnyolcan tartózkodtak, a tragédiát nyolcan élték túl. A szerencsétlenség okait nem tisztázták, abban a meteorológiai viszonyok, a gép műszaki állapota és a repülő túlterheltsége is közrejátszhatott, tette hozzá.

A megemlékezésen a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke díszjelvényt adományozott az emlékmű készítőjének, M. Nagy József fafaragónak. Az áldozatok emlékére Szabó György alezredes, tábori lelkész mondott imát. A rendezvény végén a megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!