Hírek

2015.05.09. 15:16

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mondott szentbeszédet a Gizella-napi szentmisén

Gazdag kulturális programkínálat – koncertek, játéktér, felvonulás, ünnepi műsor - várja a veszprémieket a hétvégén. A Gizella-napok azonban nemcsak egy kulturális rendezvény, hanem Boldog Gizella ünnepe.

Balla Emőke

A szombati program délelőtt ünnepi szentmisével kezdődött a Szentháromság téren, ahol Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát mondott szentbeszédet. Ahogyan István és Gizella idejében, úgy ma is az a kérdés, hogyan lehetünk Jézus Krisztus tanítványai.

Várszegi Asztrik szentbeszédében az első szent családra, Istvánra, Gizellára és Imrére emlékeztetett. Bár azt gondolhatnánk, hogy számukra minden egyszerű volt, ezzel szemben keserves, kínos és küzdelmes élet jutott nekik, utalva többek között arra, hogy Gizella idegen országból jött, elvesztette gyermekét, István halála után visszament Bajorországba. A 11. században keresztény emberként az volt a legnagyobb kihívás, hogyan lehet valaki  Jézusnak a tanítványai. Mi a gyökereinkből élünk, megcsodáljuk a múltat, de nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten mindig fiatal, Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Hogyan lehetünk Jézus Krisztusnak tanítványai? A pannonhalmi főapát a bencés Regulából idézett: „az evangélium vezetésével járjuk az Úr útjait". Ebben a beteg, bolond, nehézségekkel küzdő világban a keresztény utat kell járnunk, Istent és a felebarátunkat szeretnünk. Tisztelnünk kell minden embert, fiataloknak a felnőtteket, az időseket, a békét keresnünk a szívünkben és akkor  környezetünkben is béke lesz. Szívünkben alázattal, szeretettel, békében, mások tiszteletével, húsvét örömével lehetünk Jézus Krisztus tanítványai, hangzott el a szentbeszédben.

A Szentháromság tér megtelt ünneplő hívekkel, magyarokkal és németekkel, az olvasmányt, szentleckét és evangéliumot német nyelven is felolvasták. Márfi Gyula veszprémi érsek volt a szentmise főcelebránsa, ahol több szerzetesrend képviselői vettek részt. Idén, a „megszentelt élet" évében szerették volna felhívni a  résztvevő zarándokok figyelmét a szerzetesrendekre, szerzetes atyák, testvérek, nővérek életére. A szerzetesek délután a Szaléziánum programján mutatkoztak be.

A szentmise végén adták át az egyházi iskolákban kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákoknak a Szent Imre-díjakat. Ezúttal Krózser Vivien (Pápa), Vásárhelyi Borbála (Veszprém, Padányi), László Dániel (Veszprém, Padányi), Ender Blanka (Veszprém, Szilágyi), Szili Cintia (Várpalota), Hocz Veronika (Keszthely), Takács Luca (Ajka), Zsikla Péter (Tapolca) és Kovács Bálint (Tótvázsony) érdemelte ki az elismerést. A főegyházmegye egyházi iskoláinak tanulói egy akadályversenyen, játékos tudáspróbán vehettek részt, a Padányi Katolikus Iskolától indulva a Margit romokon keresztül a várba érkezve. A különböző állomásokon a szerzetesek fogadták őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!