Hírek

2015.06.04. 17:36

Vizsgálat két hét alatt - Csökken a várakozási idő

Veszprém - Júniustól tizennégy napon belül kötelező elvégeznie a kórházaknak a rosszindulatú daganatgyanús betegeken a CT, MRI vizsgálatokat egy rendeletmódosítás értelmében.

Marton Attila

A szakorvosi vizsgálatokig gyakran több hét, vagy akár több hónap is eltelt, mondta érdeklődésünkre Lestyán János, a Magyar Orvosi Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke.

Ha valakinél daganatgyanú merül fel, a háziorvos mindent megtesz, hogy mielőbb eljuttassa a megfelelő szakvizsgálatra a beteget, a háziorvosok azonban nem kérhetnek CT-t vagy MR-t, és több speciális laborvizsgálatot sem: erre kizárólag a szakorvosoknak van lehetősége.

A kamara elnöke szerint problémás lehet, hogy a túlterhelt kórházakban, szakrendelőkben nincs elegendő szakember, aki elvégezze a vizsgálatot vagy kiértékelje az adatokat, ahogyan sokszor az sem egyértelmű, mi számít daganatgyanús esetnek. Ha nincs egyértelmű jel, például egy kitapintható csomó, csak sejtése lehet a háziorvosnak, hogy baj van, hiszen bizonyos tünetek utalhatnak daganatos megbetegedésre, ám ezek a szimptómák számos más betegség jelei is lehetnek, magyarázza az elnök.

Ha minden bizonytalan esetben gyors vizsgálatokra küldhetik a beteget a háziorvosok, az a beteg számára életmentő lehet, de ne felejtsük el, hogy ez a változás kétélű, minden bizonytalan eset kórházba küldése megfojthatja a kórházi diagnosztikai rendszert, tette hozzá Lestyán János.

Takács Árpádné szakasszisztens vizsgál a CT-n egy beteget. Fotó: Balogh Ákos

Címkék#Kórház#CT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!