Hírek

2015.07.12. 15:58

Csobánc várát mentheti meg a Gyulaffy-napok

Gyulakeszi - Fontos szerepük van a várkapitányoknak, várépítőknek, akik őseink várainak újjáépítéséért dolgoznak. Megyénkben az országban elsőként alakult meg a megyei várkapitányság, amelynek nyolc tagja, nyolc vára támogatásra számíthat a helyreállításhoz.

Tóth B. Zsuzsa

Mindezt Balassa Balázs, a Veszprém Megyei Várak Főkapitánysága egyesületének elnöke mondta el a XII. Gyulaffy-napok Csobáncért seregszemle megnyitóján. Hangsúlyozta, hogy a hagyományőrző csoportok, bandériumok tagjait meg kell tisztelnünk azzal, hogy öltözéküket nem jelmeznek, hanem hagyományőrző viseletnek nevezzük. Hiszen ezeket felöltve mutatják be történelmünk azon időszakát, amikor az országért küzdöttek őseink. Láthatjuk, hogy mit viseltek, milyen fegyvert használtak, védve országunkat.

A Gyulaffy-napokra húsz hagyományőrző bandérium érkezett az ország minden pontjáról. A képen a Salföldi Kopjások bevonulása látható.  (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A szigorú Gyulaffy-mustrán megméretett bandériumi tagok közül a fejszőrzet, a ruha és a fegyverviselet szakszerűsége alapján az első helyezett Kovács Krisztián, a Gyulaffy bandérium tagja lett. A Gyulaffy dali kapitánya címet így mostantól ő viselheti egy évig.

Kovács Krisztián (jobbról) veszi át Németh Gyula várkapitánytól a Gyulaffy dali kapitánya címet korhű viseletéért (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy a rendezvény a múltat ápolja a jelenben. Ez pedig az egyik legfontosabb küldetése a magyar kultúra ezen részének ma. Amikor belemélyedünk a múltba, végiggondolhatjuk mindazt az alázatot, amit őseink tettek azért, hogy együtt ünnepelhessük ezen a nyelven azt, ami a nemzeti hagyományainkat, a magyar nemzetet jelenti. Örömét fejezte ki, hogy a környező önkormányzatok is támogatják a rendezvényt részvételükkel. Azonban kulturális elmélyedés is ez, hiszen megnézzük, mit ettek, mit viseltek, hogy mulattak, betekintünk a hadi kultúrába. Ha pedig úgy tesszük a dolgunkat, ahogy ők tették, akkor nemzetünk négyszáz év múlva is fennmarad. Ezért őseink ünnepe is a mai.

Az események végvári fegyverforgatással, fegyverbemutatóval, történelmi előadással, koncertekkel, vártámadással, solymászbemutatóval folytatódtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!