Hírek

2015.08.18. 17:55

Több cukrászda is elkészíti az ország tortáját

Veszprém – Már most hatalmas az érdeklődés az ország tortája iránt. A díjnyertes édességet augusztus 20-tól lehet kapni több megyei cukrászdában is. Csütörtöktől a torta receptje az interneten is elérhető, de a cukrászmester azt javasolja, hogy csak a rutinos háziasszonyok próbálják elkészíteni.

Prevics Éva

Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta nyerte el idén az ország tortája címet. Ezt 39 alkotás közül választotta ki augusztus elején a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének zsűrije, melyben ott volt Pintér Zsolt aranykoszorús veszprémi cukrászmester is, az egyik veszprémi cukrászda üzletvezetője. A cukrász szerint az idei nyertes torta sikerének titka a jól eltalált, laza karamellkrém, mely a sárgabarackréteggel kivételes ízvilágot eredményez.

Pintér Zsolt szerint a karamell önmagában túl édes, a sárgabarack pedig savanykás lenne, de együtt a kettő tökéletes harmóniát alkot. A torta különleges alapanyagokból készült és még egészséges is, hiszen az alapja mandulaliszt.

Több megyei cukrászdában is kapható augusztus 20-tól az ország tortája. A képen: Pintér Zsolt
Fotó: nagy lajos

A cukrászmester szerint a túl édes sütemények, torták már egy ideje nem népszerűek, éppen az egészségesebb életmód elterjedésével igyekeznek az emberek minél gyümölcsösebb finomságokat választani, kerülve a sok cukrot. Három éve egyébként épp Pintér Zsolt szabolcsi almás máktortája érdemelte ki az ország tortája címet.

Az idei ország tortáját augusztus 20-tól bárki megkóstolhatja, az interneten érhető el azoknak a cukrászdáknak a listája, amelyek vállalták, hogy elkészítik azt. Pintér Zsolt a Naplónak azt mondta: ők Veszprémben idén is több ezer szelettel készülnek a hosszú hétvégére.

A világhálón a torta receptje is fent lesz csütörtöktől, így azt bárki megalkothatja otthon is. A cukrászmester azonban azt javasolja, hogy csak a legrutinosabb háziasszonyok kíséreljék meg elkészíteni a tortát, hiszen a folyamat rendkívül bonyolult és időigényes, ráadásul a különleges minőségi alapanyagok miatt drága is az előállítása. Mandulaliszt, hetven százalékos csokoládé, karamellizált mandula és barackpálinka egyaránt kell hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!