Hírek

2015.10.30. 17:23

Az orvosok tévúton jártak - A pápai családanya betegsége ritka, rejtélyes és alattomos

Pápa - Hosszú ideig nem tudták tünetei igazi okát, miközben az asszony az életéért küzdött. Az orvosoknak nem volt könnyű dolguk, de végül megoldották a feladványt. Mi az az akut intermittens porphyria?

Horváth Gábor

A Napló idén a pápai Simon Lászlónak, feleségének, Orbán Annamáriának, és kislányuknak, Viviennek szervez karácsonyi adománygyűjtést, amelynek részleteit keretes írásunkban olvashatják.

Annamária betegségének történetét hallgatni olyan, mintha az ember egy Dr. House-részt nézne a tévében. Egy különbséggel: a pápai családdal történtek igencsak valóságosak.

Az asszony problémája rejtélyes és alattomos volt, életveszélybe került, miközben eleinte az orvosok is tévúton jártak. Sokáig azt gondolták, hogy Annamária agyi trombózist kapott egy héttel a szülés után, majd depresszióval is kezelték, de az orvosok nem hibáztathatók, hiszen a tüneteknek megfelelően cselekedtek.

- Ancsa tavaly december 31-én lett rosszul, a pápai, az ajkai, majd a veszprémi kórházba kerültünk. Először a neurológiára, majd február 12-étől az intenzív osztályon feküdt - emlékezett vissza László, aki megjegyezte: felesége olyan rossz állapotba került, hogy négy napra elaltatták, később kiderült, ez mentette meg az életét.

Úgy tűnt, az orvosok nem tudnak továbblépni, de Imre Piroska osztályvezető főorvosnak volt egy sejtése, egy konferencián konzultált kollégáival és azt ajánlotta, kezeljék Annamáriát Pécsen tovább.

Orbán Annamária most már a kezében tarthatja kislányát, de a teljes gyógyulásra várnia kell
Fotó: Penovác Károly

- Várni kellett a szállításra, mert Ancsa nem volt jó állapotban, de miután lekerültünk Pécsre, hamarosan kiderült a betegség oka. Helyes volt a sejtés: akut intermittens porphyria. Ezt Bors László orvos közölte velünk, aki Deli Gabriellával együtt kezelte feleségemet. Ettől kezdve gyorsan javult az állapota. Megtudtuk, ez egy alattomos, nehezen kiszűrhető betegség. Hangsúlyozták, nem lehet a veszprémi kórházat hibáztatni a korábbi kezelésért, hiszen csak Pécsen áll rendelkezésre az a technológia, amellyel pontosan meg lehetett állapítani, nem trombózis volt.

A porphyria egy genetikai betegség, anyagcserezavar, amely nem gyógyítható, viszont kordában tartható. Ancsa, akinek havonta a fővárosba kell kontrollra járnia, többek között nem ehet vörös húst és belsőségeket, miközben mindennap 40 deka cukrot kell elfogyasztania. (Erre mondta az asszony már otthonában mosolyogva: az édesszájúak betegsége.)

- Nagyon hálásak vagyunk az orvosoknak és ápolóknak. Veszprémben az intenzív és a neurológiai osztályon is mindenki nagyon segítőkész volt, a szívén viselte Ancsa állapotát. Vissza is mentünk hozzájuk megköszönni kitartó munkájukat - mondta László.

Ancsa valószínűleg hamarosan hazatérhet egy időre, de a pápai kórházban végzett rehabilitáció nem ért véget, korábban lebénult végtagjai még nem működnek megfelelően. A nehezén már túl van, de sok munka vár még rá.

Az utóbbi két hétben rengeteg felajánlás érkezett a nehéz anyagi helyzetbe került pápai család számára. Kérjük, aki pénzzel támogatná Lászlóékat, lapcsoportunk hivatalos számlaszámára utaljon: 10300002 10583135 49020126. Közlemény: adomány. A gyűjtés december 16-áig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!