Hírek

2015.10.15. 19:19

Hibázott az altató-orvosnő - Az orvos nagyon sajnálja a hibát

Veszprém - Önmagát ma képtelen ellátni az a fiatal nő, akinél a vád szerint tévesen helyezték el az altatóeszközt egy műtétnél. A bíróság bűnösnek mondta ki az altató orvost és pénzbírságra ítélte csütörtökön.

Kovács Erika

Helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és bűnösnek mondta ki Mészáros Mária bíró bűntető tanácsa csütörtökön a törvényszéken R. I.-nét, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt az ügyészség. A másodfokú ítélet annyiban módosult, hogy a korábbi 150 ezer forint helyett 600 ezer forint megfizetésére kötelezte a bíróság az altatóorvost.

Sidlóczki Attila és Sidlóczkiné Antal Olga, akinek húga öt éve velük él, mert az altatás óta képtelen ellátni magát
Fotó: Kovács Erika


A vád szerint R. I.-né altatóorvos 2010 szeptember 13-án a veszprémi kórházban egy műtétnél altatáskor az ekkor szükséges eszközt nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe helyezte A. É. betegnél. A vádiratból kiderült, az akkor 38 éves, csinos, éppen családalapításra készülő, bankban dolgozó nő emiatt közel 20 percig oxigénhiányban szenvedett, ami maradandó egészségkárosodást okozott nála. A vádban elhangzott még, az orvos az altatás megkezdése után magára hagyta a beteget, telefonált, kiment a műtőből. Amikor kiderült, hogy baj van, visszahívták R.I.-nét, de ő a gépnél kereste a hibát, amit végül egy másik altatóorvos vett észre. A ma már nyugdíjas R.I.-né csütörtökön az utolsó szó jogán azt mondta, rettenetesen sajnálja, ami történt, évtizedeken át semmilyen orvosi műhibát nem vétett. Ügyvédje, Kiss Endre az orvos felmentését kérte, érvelt például azzal, hogy „a tubus nem biztos, hogy oda lett téve, az a beteg mozgatásakor el is mozdulhatott”. A. É. sértett – akit nővére és sógora gondoz – levélben szabadságvesztést kért az orvosra, aki, ahogy fogalmazott, hajszál híján a halálát okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!