Hírek

2015.11.05. 20:24

Hibás vízórák? - Mihályházán félnek, hogy elúszik a pénzük

Mihályháza, Pápa - Több olvasónk jelezte: az utóbbi időszakban szokatlanul magas értékeket mért a vízórájuk.

Polgár Bettina

A mihályházi Tóth Gyula mérőórájának állása szerint egy év viszonylatában 145 köbméter vízfogyasztást kellene kifizetnie. Mint mondta, egyedül él a háztartásban, így nem fogyaszt sok vizet. Egy kút is áll az udvaron, ennek a vizét használja öntözésre.

– Nem történt csőtörés, így különösen érthetetlen számomra ez a magas érték. A tavalyi évben 67 köbméter volt a fogyasztásom, a korábbi években is nagyjából ennyit szokott mutatni a mérőóra – hangoztatta Tóth Gyula.

Egy háromtagú helyi család vízfogyasztása a mérőóra szerint szintén magasra, 254 köbméterre rúg. A családtagok hangsúlyozták, nem szoktak öntözni, nincs medencéjük, takarékosan mosnak, mosogatnak. A korábbi években jelentősen kevesebb, körülbelül 80–90 köbméter szokott lenni a vízfogyasztásuk.

fotó: Vallner Bettina

Az érintettek az októberi mérőóra-leolvasást követően Mészáros Gézát, Mihályháza polgármesterét keresték fel a problémával. A község vezetőjétől megtudtuk, ezek nem egyedüli esetek, a településen több háztartásban is előfordult ilyen jellegű gond.

– Készítettem egy listát az érintett személyek nevével, melyet továbbítottam a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt.-nek. Itt úgy tájékoztattak, hogy megvizsgálják az ügyet – tájékoztatott Mészáros Géza.

Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, Magyarországon alkalmazási engedéllyel rendelkező mérőórákat használnak, melyeket az Országos Mérésügyi Hivatal hitelesít.

– Eddig huszonkét bejelentés érkezett Mihályházáról, ennyi háztartásban tapasztaltak a korábbiakhoz képest jelentős vízfogyasztás-növekedést. Ezeket az eseteket a jövő héttől kezdődően egyesével kivizsgáljuk, utánanézünk, hogy kizárható-e a víz-elfolyás, illetve a nyári meleg okozta többletfogyasztás eshetősége. Ezt követően eldöntjük, hogy a mérőórát el kell-e vinnünk ellenőrzésre. Ha a mérési adatok hibásnak bizonyulnak, akkor ez nem terheli a fogyasztót, ellenkező esetben viszont a megállapított vízdíjakat ki kell fizetni – közölte a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója. Lukács Endre hozzáfűzte: bővebb információval csak a konkrét adatok tükrében, a vizsgálatot követően szolgálhatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!