Hírek

2015.11.10. 14:45

Már bűzlik is a sok falevél

Ajka – A város harmadik szeméttelepének nevezik a környéküket a Pálma utcai körforgalomnál lakó emberek, akiknek az életét megkeseríti a jelenlegi helyzet.

Szántó Renáta

Az egyik lakó elmondta, hogy mindenki oda hordja a zöldhulladékot, amely már rothadásnak indult.

– Tíz–tizenkét évvel ezelőtt a Bányásztelep lakói konténereket kértek az őszi időszakra a lehullott falevelek elhelyezése érdekében. A kertváros minden lakója önzetlenül takarította a közterületeket, egy idő után azonban valami megváltozott – mesélte Bali Tibor. Már a tavalyi évben sem volt elég a konténer, sőt, többször kellett elszállítani a zsákokban lerakott leveleket. Többen jelezték a problémát, de megoldás nem született rá.

– Tegnap este megfigyeltük, hogy ötpercenként érkezik egy autó a körforgalomhoz és kirakja a maga falevelét. Már egész fák, bokrok is borítják a teret. A falevéllel és egyéb hulladékkal teli zsákok körülbelül tíz méter hosszan, másfél méter magasan borítják a körforgalmi szigetet – mutatta a környék lakója. A város felől érkező autósokat úgy tájékoztatták, hogy itt lehet lerakni a zöldhulladékot.

– Kíváncsi lennék, hogy ki fogja elszállítani ezt az irdatlan mennyiségű anyagot és mennyiért. Miért nem tesz senki semmit, hogy a város és teljes környéke ne itt akarja lerakni lombhulladékát? Ha én bemennék a városba és ott raknám le a szemetemet, vajon mit szólnának a belváros lakói? – kérdezte Bali Tibor, aki szerint többféle megoldás is lenne erre a problémára.

– A kertvárosban letehetné mindenki a háza elé a lehullott lombot, ahonnan elvihetné a szemetesautó. Esetleg ebben az időszakban lehetne küldeni levélszippantó gépeket a kertvárosi részekbe, akár szervezetten is, a lakók közreműködését kérve. Szerintem mindkét megoldás fele annyi költséget jelentene, mint a mostani állapot – állítja a fiatalember.



A probléma miatt kerestük az Avar Ajka Városgazdálkodási és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, de az ügyvezető távolléte miatt nyilatkozatot a konkrét ügyben nem kaptunk.

Péter Gábor korábban általánosságban elmondta, hogy a városban a lakossági zöldhulladék kezeléséhez térítésmentesen több mint háromezer-ötszáz kerti komposztáló ládát biztosít az Avar Kft., így a családi házban élők a saját kertjükben tudják újrahasznosítani a ládában keletkező komposztot. A cégtől barna színű zsákokat is vásárolhatnak, melyen felirat tájékoztat az abban elhelyezhető hulladékokról. Ezt a társaság rendszeres időközönként elszállítja. Sok zöldhulladék esetén térítési díj ellenében konténert is tudnak biztosítani a kft. munkatársai, a szállításról és a díjszabásról az ügyfélszolgálat ad tájékoztatást. A száraz kerti zöldhulladék elégetésére a helyi rendeletben kijelölt időszakokban van lehetőség, így ősszel október 16-a és november 15-e között nem szabálysértő a tüzelés – mondta az ügyvezető.

Frissítés:

Szerdán reggel elszállították a körforgalomból a zöldhulladékos zsákokat.

Frissítés 2:

Csütörtökön újabb jelzést kaptunk, hogy ismét gyűlik a szemét a Pálma utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!