Hírek

2015.12.18. 16:41

Betekintést engedni a munkába - Jubileumi beszélgetés Töreki Sándor dandártábornokkal

A rendőr kemény munkájába, a kulisszák mögötti világba a kívülállók számára betekintést kell engedni. Minden siker mögött az egyén áll, kollégáim, munkatársaim, akik méltóak arra, hogy őket a szűkebb és tágabb közösség is megismerje.

Kovács Erika

Ezt vallja egyik kiemelt céljáról Töreki Sándor dandártábornok, aki 25 éve lépett a rendőri pályára és öt éve vezeti a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot.

- Dandártábornok úr, önt visszatapsolták a minap egy rendezvényen. Ezért a vastapsért 25 éve dolgozik a rendőri pályán. Hogyan értékeli jubileumát, ha mérlegre helyezi? Mire a legbüszkébb, mit tenne másként?

- Megérintett az eset a minap, nagyon jólesett, nem számítottam rá. Meglepett, mert én inkább sarkos, vonalas eligazításokat szoktam tartani, ott pedig nem divat a taps. Ami az eddigi 25 évet illeti, küzdelmes volt. A rendőri pályára egyébként előzmény nélkül kerültem, amelyen, úgy gondolom, sikerült helytállni, és ez a legfontosabb. Pápán 1998- 2001 között bűnügyi osztályvezetőként rengeteg sikeres nyomozást irányítottam, például orvvadászok, többszörös betörő társaság, kábítószerrel visszaélő csapat felderítésében. Szakmailag emlékezetes, szép időszak volt. Elismerésként fogadtam, amikor a várpalotai, majd a pápai rendőrkapitányság vezetésével megbíztak. Az utóbbi különös jelentőségét az adta, hogy 2005-ben a kapitányság vezetőjeként azon a kapun léphettem be, ahol 1990-ben nyomozóként. Nagy kihívásnak tekintettem a főkapitányi beosztást, amikor a jó szakmai mutatókkal rendelkező megyét átvettem, ám ez felelősséget is jelentett. De a kérdésre válaszolva: nem tennék semmit másképpen.

- Miért döntött a rendőri pálya mellett?

- Frissen végzett agrármérnökként 1990 környékén a mezőgazdaságban a viszonyok bizonytalanok voltak, ezért más irányba kellett fordulni. A pápai hírlapban olvastam, hogy felsőfokú végzettséggel nyomozót keresnek, így jelentkeztem, ezzel kezdődött a pályám. Az első ügyemnél fenyőfatolvajokkal találkoztam, ma sem tudom eldönteni, ők vagy én izgultam-e jobban. Ha valaki azt jósolja, hogy 25. szolgálati évemet tábornokként köszönthetem, hitetlenkedve néztem volna rá. Úgy vélem, a kitartás, fegyelmezettség és a tanulás is közrejátszott pályám alakulásában, sokat köszönhetek kitűnően felkészült, következetes, emberséges parancsnokaimnak. Szerencsésnek mondhatom magam, mert mindig Veszprém megyében szolgálhattam.

Fotó: Balogh Ákos

- Miben és miként változott a rendőrség a 25 év alatt? Melyek az új feladatok, mi jelenti a kihívást?

- A rendszerváltás tájékán kezdtem, amikor sokan elmentek nyugdíjba, kevesen maradtunk, így eleve rengeteg munka adódott. Ami a technikát illeti, gyakran hátizsáknyi adapterrel mentem haza, a család egész éjszaka velem együtt hallgatta a környélbeli kapitányságok forgalmazását, ha éjjeli készenléti szolgálatot láttam el. Több napig tartott egy fontos irat beszerzése, a DNS-vizsgálat elképzelhetetlen volt, ujjnyomszakértőkre hónapokig vártunk, régi írógépeken, indigóval dolgoztunk, gyerekcipőben jártak a nyilvántartások. A feladat viszont akkor is az, ami ma is jellemző: bűnüldözés, felderítés, a közrend fenntartása. Ami a társadalmi megítélést illeti, hullámzó időszak jellemző az elmúlt évtizedekre. Az utóbbi években számottevően változott a rendőrség, amit a lakossági elégedettség is jelez.

- Hogyan értékeli Veszprém megyei kollégáinak munkáját? Milyen évet hagynak maguk mögött?

- Tisztességes, szakmailag nagyon jól felkészült az állomány, amelyben sok tehetséges, értékes kolléga dolgozik. Erre kitűnő példa egy baleseti helyszíneléssel kapcsolatos filmjük, amely országos szakmai anyagba került. A munka nem könnyű, a mérce magasan áll, a lakosság igénye, értékelése meghatározó, alapvető, hogy rend legyen, amit csak kiválóan képzett állománnyal és elkötelezett parancsnokokkal lehet elérni. Ebben kulcsszerepet játszanak a kapitányságok, illetve vezetőik is. A mérleg eredményes évet jelez, de nem dőlhetünk hátra, hiszen a jónál is van jobb. Úgy gondolom, nem haladunk rossz irányba, amit mutat az önkormányzati értékelés 4-es feletti átlaga.

- A jövő évben mi a céljuk?

- Mindenekelőtt a megye közbiztonságának megőrzése. 2016-ban célul tűztem ki a turisztikai szezon magas színvonalú biztosítását, tekintettel arra, hogy az elkövetkező nyáron a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság elnöke a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság lesz. Ezenfelül a jövő évben a Tapolcai Rendőrkapitányság felújítására, a Pápai Rendőrkapitányság épületének bővítésére kerül sor.

- Migráció, bűnmegelőzés. Mi jut eszébe hirtelen önnek minderről?

- A migráció kapcsán azok a tekintetek, amelyekkel találkoztam Siklóson, Szegeden a Veszprém megyei csapatszolgálati századból. Az elkötelezettség, hogy rendőreink a lehető legjobban tegyenek eleget a kihívásoknak. Büszkén mutatták meg, hol dolgoztak, milyen körülmények között, miközben színvonalasan ellátták feladatukat. Másik alkalommal migrációs tömeg érkezett, gyerekekkel, nőkkel, kollégáim térdig érő sárban segítették őket a töltésen. Megtapsolták őket sokan, köztük segélyszervezetek is. Ma is megérint, amikor eszembe jut, egy almádi idős asszony süteményt készített és küldött kollégáimnak, illetve, amikor megyénk polgármesterei felkeresték adott település rendőreit a helyszínen. A bűnmegelőzésről a lépésváltás jut eszembe, az új megoldások alkalmazása, például az adventi és idegenforgalmi szezonban, amit egész évben tudatosan építünk fel, de alapvető, hogy az új, váratlan helyzetekhez azonnal alkalmazkodunk. Sikeres megelőzés viszont nincs sikeres kommunikáció nélkül.

- Fontosnak tartja a kommunikációt. Miért?

- A megelőzéshez hozzátartozik a kommunikáció, hogy adott információ, megelőzési programjaink minél szélesebb körben jussanak el a lakossághoz. Vallom, a rendőri munkába, a kulisszák mögötti világba, a kívülállók számára betekintést kell engedni. Minden siker mögött az egyén áll, kollégáim, munkatársaim, akik méltóak arra, hogy őket a szűkebb és tágabb közösség is megismerje. A rendőrségnek akkor lesz arca, ha kollégáink megjelennek a sikeres ügyekben.

- Említette a minap, napjainkban biztos értéket a család, a hozzátartozók képviselnek. Mire gondolt pontosan?

- A világ változik, kihívások jönnek, rohanunk egyik helyről a másikra, egy biztos pont van az életében: a család, a hozzátartozók, akikhez az ember hazatérhet. Ha ez nincs rendben, nincs összhang az emberben és minden felborul, ami rányomhatja bélyegét a munkára is. Emiatt nagyon fontos, hogy tudjunk megállni, kirekeszteni a hétköznapok zaját, erre kitűnő alkalom az ünnep. Jómagam és kollégáim zöme valószínűleg nem mindig képes erre, ha megszólal a telefon, indulni kell! Bevallom, a szeretettel magam is szűkmarkúan bánok, egy nehéz nap után nehéz kimutatni az érzéseket. A hozzátartozók, család ad ehhez erőt, energiát, nélkülük nem lehetnénk sikeresek. Minden eredményben ott van a támogatásuk.

- Hogyan tölti az ünnepeket, a halászlét ön főzi meg?

- Édesanyám főztje számomra utolérhetetlen, az ünnep ízét adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!