Hírek

2015.12.23. 12:10

Mitől habzik a Torna-patak? A hatóság kivizsgálja az esetet

Ajka - Ismét habzik a Torna-patak. A hatóság közérdekű bejelentésként kivizsgálja az esetet.

Tremmer Tamás

A napokban elektronikus levelet kaptunk olvasónktól, amelyben arról számol be, hogy a Mal Zrt. továbbra is ismeretlen anyagot enged a Torna-patakba. Szerinte minden változik (állami felügyelet, új tulajdonos, folyamatban lévő büntetőügy), csak a szennyezés marad. Állítása szerint amikor legutóbb a lakosok szóvá tették a Torna habzását, azt a választ kapták a cégtől, hogy meghibásodott egy szivattyú. De a szennyezés folyamatos, a kifolyómederben tisztán látható a lerakódás, amit sok-sok képpel bizonyított. Vagy talán ez is természeti katasztrófa? – kérdezte.

(Olvasói fotó)

Lapunk megkereste a társaságot, ahonnan az alábbi választ kaptuk: A felszámolási eljárás alatt álló Mal Zrt.-nek több, a hatóság által engedélyezett és ellenőrzött pontja van, ahol nem csak a Malnak van kibocsátása. A gyárban fél tucat cég szennyvizét kezelik, de a külső területről hozzájuk folyik be kezelésre a teljes tósoki dombság déli vízháztartása is.

A részükre megküldött fényképek alapján a gyári tisztított szennyvizek és a Torna-patak összefolyására következtettek. A helyszínt megvizsgálva azt tapasztalták, hogy a befolyó szintje körülbelül fél méterrel magasabban van, mint a Torna-patak jelenlegi (nagyon alacsony) vízszintje. A zúgónál, a levegővel keveredve normális jelenségként lokális habzás jelentkezik, amely mintegy 50 méter után teljesen megszűnik.

Az elmúlt időszakban a II-es kifolyónál az éves átlagos, a megszokott vízminőséget bocsátják ki, amely jóval alatta marad az engedélyezettnek.

Olvasónk észrevételéről tájékoztattuk a hatóságot is. A jogszabály-módosítás következtében a vízszennyezés már a katasztrófavédelemhez tartozik. Megkeresésünkre a Fejér Megyei Kataszrófavédelmi Igazgatóság közölte, a Torna-patak szennyezéséről szóló közérdekű bejelentést nyilvántartásba vették. Ezt 30 napon belül elbírálják, a megtett intézkedésről haladéktalanul értesítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!