Hírek

2016.01.18. 20:55

Iskolaérettség - Nem szabad siettetni, a gyerek a saját ütemében érjen

Veszprém - Nem egyformán érnek a gyerekek, az érést siettetni nem szabad. A gyermek iskolaérettségről szóló szakvéleményt január végén, februárban állítja ki az óvodavezető.

Balla Emőke

A törvény szerint az a gyerek, aki az adott évben augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tanköteles korba lép, azaz elkezdheti az iskolát. Azonban ez nem kötelező, óvodavezetői engedéllyel a következő naptári év szeptemberében, vagyis a hétéves kor betöltése után is lehet iskolába mennie. A gyerek hatodik életévében az óvónő döntheti el, szerinte érett-e már a gyermek az iskolakezdésre. Az olyan helyzetekben, amikor vitatható a kérdés, és az óvoda nem tud egyértelműen nyilatkozni róla, szükséges, hogy egy szakértő mondjon véleményt.

- Az iskolaérettségnek különböző szempontjai vannak, akár a testi fejlettséget, az érzékszerveket, az eszközkezelést, a mozgást, a szem-kéz koordináltságot, a térérzékelést, az általános tájékozottságot, beszédkészséget, gondolkodást, emlékezetet, figyelmet, feladattudatot tekintjük. A gyerekek azonban nem egyformán érnek. Ahogyan a kicsik nem egyszerre tanulnak meg járni, beszélni, úgy az iskolaérettségnek is egyénenként eltérő az ideje. Az érést sietettni nem szabad és nem lehet. Fontos, hogy a gyerek a saját ütemében érjen - mondta Barcza Béláné, a veszprémi Vadvirág körzeti óvoda vezetője.

Az iskolaérettséget a gyerek fejlettsége dönti el. Az óvodapedagógus megbeszéli a szülővel, aki ezt általában elfogadja. A kisgyermeket az óvodába kerülés óta figyelik, a szülők és a pedagógusok között folyamatos, rendszeres a kapcsolat, a visszajelzés, a problémákat együtt megbeszélik, így a januárban, feb-ruárban az iskolaérettségről kiállított szakvélemény nem okoz meglepetést. Ha az óvodapedagógus úgy ítéli meg, a nevelési tanácsadó vagy - a sajátos nevelési igényű kisgyermek esetében - a tanulási képességet vizsgáló bizottság véleményét kérheti.

Barcza Béláné intézményvezető véleménye szerint ritka, hogy a nyári születésű kisgyerek iskolaérett legyen, de van rá példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!