Hírek

2016.02.25. 20:10

A hősök nagysága

Veszprém – Nem hagyhatjuk, és nem is hagyjuk, hogy még egyszer elnyomó diktatúra törje meg saját és gyermekeink lelkét – mondta Csepreghy Nándor a Brusznyai-szobornál tartott megemlékezésen.

Balla Emőke

A parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes a Fidelitas által szervezett kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott rendezvényen arról beszélt, hogy  az 1997-ben publikált A kommunizmus fekete könyve szerint a világban közel 100 millió halálos áldozata volt a kommunizmus diktatúrájának. Bár ő ahhoz a generációhoz tartozik, akinek nincsenek személyes emlékei a borzalmakról, ez nem jelenti azt, hogy az ő életét ne befolyásolta volna. Erdélyben született, ám nemcsak ott, hanem Magyarországon is minden családnak vannak  történetei koncepciós perekről, földek államosításáról, karhatalmi önkényről, megvert emberekről, kisemmizett életekről, menekülésre kényszerített családokról.

– Ezek közös emlékezetünk sarokpontjai, múltunk, jelenünk és jövőnk meghatározó emlékei – fogalmazott Csepreghy Nándor. – Ebben az értelemben mindannyian elszenvedői voltunk a 20. század diktatúrájának, a kommunizmus diktatúrájának, mely a 21. században is velünk él. A Magyar Országgyűlés 2000-ben döntött úgy, hogy február 25-ét a kommunizmus emléknapjává nevezi ki. 1947-ben ezen a napon a szovjet hatóságok a kommunistákkal szembeni kiállása miatt letartóztatták és elhurcolták Kovács Béla kisgazda politikust. Ma azért vagyunk itt, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk: Kovács Bélára, a mártírokra, az áldozatokra, hősökre, a családi tragédiákra, mindenkire, akinek a nevét a történelem elfelejtette. 

A parlamenti államtitkár szerint minden diktatúra célja, hogy az önálló emberi gondolkodást, érzelmeket és a méltóságot megsemmisítse, megtörje és uralja az élő  generációk mellett a még meg sem születetteket is. Ilyen körülmények  között mutatkozik meg az igazi emberi nagyság és születnek a valódi példaképek, mint amilyen Brusznyai Árpád. A fiatal veszprémi tanár aktív résztvevője volt az ’56-os forradalomnak, fellépett a diktatúra ellen, de soha nem felejtette el, hogy az emberi életnél nincs nagyobb érték, ezért óvta minden résztvevő életét.  Mások, az ország jövőjéért az életét áldozta.



– Az Alaptörvényben megfogalmazott hitvallás szerint büszkék vagyunk országunk szabadságáért és függetlenségéért küzdő hőseinkre. Egy módon tudjuk meghálálni ezt az áldozatot, ha nem engedjük, hogy tetteik feledésbe merüljenek. Nem hagyhatjuk, és nem is hagyjuk, hogy még egyszer elnyomó diktatúra törje meg saját és gyermekeink lelkét. Nemcsak a diktatúra árnya égett be közös tudatunkba, hanem az áldozatok emléke és a hősök nagysága is. A szabadság a legalapvetőbb emberi jog, de nem magától értetődő. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyire törékeny a szabadság. A legfőbb kérdés, hogy mire használjuk fel a szabadságunkat, élünk-e mindazzal, amit apáink hagytak ránk vagy  feléljük unokáink jövőjét. Nem tékozolhatjuk el mindazt, amit elődeink hagytak ránk – zárta beszédét a Miniszterelnökség államtitkára.

A megemlékezésen a résztvevők mécseseket helyeztek el Brusznyai Árpád emlékműve előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!