Hírek

2016.02.16. 11:01

Komoly belvíz a Marcali-medencénél

A Marcal-medencében a vetések nagy részén foltokban áll a belvíz, megteltek a vízelvezető árkok is.

Tremmer Tamás

Veszprém megye hegyes-völgyes domborzati adottsága miatt érintett a belvizek kapcsán, a korai tavaszodás pedig nem segítette elő a termelők helyzetét. Az enyhe, csapadékos februári időjárás főleg a Marcal-medencénél okozott gondot. - 3500-4000 hektár területről beszélünk, aminek a fele átnedvesedett - nyilatkozta Radovics Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei igazgatója. - A vizes területek negyede őszi vetés, a többi gyep, illetve téli vetés. Sajnos komoly gondok vannak, a vetések nagy részén, amin őszi búzát, árpát, repcét termesztenek, foltokban áll a belvíz, ha valaki megnézi ezeket a területeket, láthatja is, hogy csillog a vetésen a víz.

A legtöbb helyen a gazdák megcsinálták az árkolást, illetve vízelvezetőket építettek ki a területükön, de ezek is telítettek, illetve az is előfordul, hogy nincsenek karbantartva, nem megfelelően tisztítják őket, így problémát jelent.

 

 

 

- A tavaszi munkálatokat hátráltatni fogja a csapadék, és sajnos időjárásfüggő, hogy mikorra rendeződik a helyzet. Ahhoz, hogy ezek a vizes területek felszáradjanak, sok napsütésre és kevés csapadékra lenne szükség - tette hozzá az igazgató.

Az utóbbi napok csapadékos időjárásának következtében az országban tíz vízügyi igazgatóság területén 45 belvízvédelmi - zömében alföldi - szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget. Megyénkben viszont nincs veszélyhelyzet, tájékoztatott Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Mindössze a Cece-Ősi védelmi szakaszon van I. fokú védekezés, de itt is elsősorban a megyén kívüli területen, Sárszentmihály térségében. Az igazgató hozzátette, e szakaszon a tetőzés hétfő éjjel volt, kedd délig 15 centit csökkent a vízszint. A meteorológiai előrejelzés hat napra együttesen 20 milliméter csapadékot ígér, így a hé-ten nem fokozódik tovább a belvízvédelmi készültség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!