Hírek

2016.03.03. 11:46

Börtönbüntetés hamis vádért - Ki akartak rúgatni egy járőrt

Berhida - Egy többszörösen büntetett előéletű berhidai társaságot hamis vád miatt összesen több mint öt év börtönre ítéltek. Az ügyre ráment egy rendőr karrierje.

Mátételki András

A történet előzménye 2010 tavaszára nyúlik vissza, amikor viráglopásért elszámoltatták a rendőrök M. Ferencet. A férfi megfenyegette a két intézkedő körzeti megbízottat, hogy kirúgatja őket, mert ő az ismert berhidai Cs. család embere. (Valóban náluk dolgozott, de azt tagadta, hogy a csicskájuk lenne.) O. K. őrmesternek azt mondta: ne szórakozzon vele, mert tudja, hogy hol dolgozik a mennyasszonya, aki néha egyedül megy haza – majd megkéselik Az egyenruhás nem tudott az indulatainak parancsolni, s lekevert neki két pofont, amitől a fenyegető nem sérült meg.

Tíz perc múlva már a rendőr lakásánál volt Cs. Sándor és Cs. Szilveszter, akik számon kérték a rendőrön a történteket. Az egyenruhás elismerte, hogy kétszer megütötte az ismerősüket. Kijelentését a későbbi vádlottak felvették magnóra. Rövidesen megjelent a helyszínen az akkor már vérző fejű M. Ferenc is. Feljelentése nyomán eljárás indult a rendőr ellen, akit Veszprémi Törvényszéken hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt 250 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek. Csakhogy már a tárgyaláson kiderült, hogy nem a rendőr verte véresre M.-t, hanem a Cs. testvérek – állította két védett tanú. A két férfinek az volt a legfőbb célja, hogy eltávolítsák a testülettől a járőrt, aki nem tűrte el a viselt dolgaikat a településen.

Ezek után indult eljárás hamis vád bűntette miatt a három berhidai férfi ellen. A Veszprémi Járásbíróságon M. Ferenc nemcsak magával, hanem a Cs. testvérekkel is ellentmondásba keveredett. Kezdetben 4–5 ökölütésről beszélt, a végén már csak háromról. Azt is mondta, egy ütést a bal szemére kapott, ehhez képest a jobb szeme sérült meg. Ő tagadta, hogy Cs.-ék verték volna meg, s bírták rá, hogy a rendőrségen hamisan valljon. A bírósági vallomásában megerősítette, hogy Cs. Szilveszter ki akarta rúgatni a járőrt, mert ő volt az egyetlen, aki szólni mert neki, így zavarta az érdekköreit.

A járásbíróság megállapította, hogy M. Ferenc vallomása életszerűtlen, önellentmondásos. A vádlott többször módosította a vallomását, ugyanakkor azt is beismerte, hogy eltúlozta a dolgokat. Hamis vád bűntette miatt M. Ferencet (35) egy év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték. A hamis vád bűntettét felbujtóként elkövető Cs. Sándornak (44) és Cs. Szilveszternek (35) 2–2 évet kell rács mögött töltenie.

A Veszprémi Törvényszék helybenhagyta az első fokon hozott döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!