Hírek

2016.03.09. 15:26

Rendkívüli megyegyűlés: új kitüntetés Szent György-napra

Veszprém – A kommunizmus áldozatai emléknapja tiszteletére egyperces néma felállással kezdte rendkívüli ülését szerdán a megyei önkormányzat közgyűlése.

Őrsi Ágnes

A rendkívüli munkaülés egyik oka az volt, hogy fontos mérföldkőhöz érkezett Veszprém megye területrendezési terve. A legfontosabb napirendi pontként a megyei közgyűlés tagjai tájékoztatót hallgattak meg a módosítás-előkészítő és javaslattevő fázisról. Ezt a tájékoztatót kapja meg a felelős miniszter, majd társadalmi vitára kerül az anyag, ami azt jelenti, hogy hirdetményeken találkozhat vele, így reagálhat rá megyénk lakossága.

A rendkívüli megyegyűlés összehívásának másik oka az volt, hogy új kitüntetést alapított a Veszprém Megyei Közgyűlés a megyeszékhely önkormányzata és a megyei rendőr-főkapitányság támogatásával.

– A veszprémi polgármesteri tisztet mindeddig leghosszabb ideig betöltő dr. Komjáthy Lászlót választottuk névadónak, mert ő olyannyira fontosnak tartotta a közrendet és a közbiztonságot, hogy ötéves rendőrkapitányi munkája után megválasztották a megyeszékhely első emberévé – indokolta a döntést Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. Komjáthy László 1911–1930 között volt polgármester, és nemcsak helytállt a háborús időkben Veszprémben, de megteremtette a modern város alapjait is.

A szerdán elfogadott önkormányzati rendelet szerint: a Dr. Komjáthy László-díjat a Veszprém Megyei Önkormányzat adományozza azon természetes vagy jogi személy, továbbá szervezet számára, aki vagy akik több éven át folyamatosan, vagy egy évben kiemelkedő teljesítményt nyújtva példaértékű eredményeket értek el a közrend és bűnmegelőzés vagy azok támogatása és az azzal kapcsolatos együttműködés területén Veszprém megyében.

A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Veszprém megyei jogú város polgármestere és a megyei rendőrfőkapitány a jelölések alapján közösen tesz javaslatot a közgyűlés részére. A kitüntetést a képviselők döntése alapján idén először adják át áprilisban, a rendőrség napján, a Szent György-napi ünnepségek keretében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!