Hírek

2016.03.15. 09:35

Tíz tortából választják ki az ország tortáját

Veszprém – Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából, államalapító Szent István köszöntésére idén tízedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország tortája pályázatot.

Kekk Sára

Kiválasztották az első forduló tíz továbbjutóját a jubileumi ország tortája versengésben. A 2007-ben indult kezdeményezés évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg a BaGaTech Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon, ahol a tavalyi nyertes, Szó Gellért két tortája, a Zuzorka és az Őrség zöld aranya is bekerült az első tízbe. Az idei elődöntősök nem nélkülözik a kreativitást, igazán új ízvilágot igyekeznek bemutatni. A szakmai zsűrinek nem lesz egyszerű dolga, szerencséjükre négyfordulós értékelés után kell csak kihirdetniük a győztest. Ebből az első kört március 10–11-én lezajlott, mely során az anonim nevezett tortákból kiválasztották a tíz továbbjutót. Ezeket legközelebb a júniusi második körben újrakóstolják, és kiválasztják közülük a három döntőst. Júliusban, a harmadik körben a három döntős alkotás készítőivel konzultálva a zsűri javaslatot tesz a torták további tökéletesítésére, majd végül a negyedik, utolsó zsűrizési körben a tortákat a szakmai zsűri előtt kell elkészíteniük a versenyzőknek. Ekkor újra pontozással választják ki a győztest, hogy augusztusban kihirdethessék az idén jubileumi, tizedik Magyarország tortáját.

A versenyhez 2012 óta hozzátartozik a Magyarország cukormentes tortája verseny is, amely egészségtudatos és korszerű táplálkozásra, illetve a Magyarországon legalább másfél millió embert érintő diabéteszre kívánja felhívni a figyelmet. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ezzel a kezdeményezéssel szeretné bevezetni a cukrászatokba az új, hozzáadott cukor nélküli recepteket és technológiákat, amelyekkel alternatívákat kínálnának – nem csak a cukorbetegeknek – azoknak, akik szeretik az édességet, de fontos nekik, hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral és finomított fehér liszttel készüljön.

A verseny nyílt, így olyan cukrászok is pályázhatnak június 15-éig, akik nem ipartestületi tagok. A nyertes torta lesz a 2016. évi Magyarország cukormentes tortája verseny győztese, amelyet elsőként augusztus 20-án kóstolhat meg a nagyközönség. Hogy egy édesség ennek megfelel-e, azt a program dietetikusa bírálja el a beküldött recept alapján, a győztes tortát pedig független élelmiszerlaboratóriumban vizsgálják be. A győztes és a további döntős torták készítői díjazásban részesülnek.

2007 óta számos különleges torta nyerte már el a címet, többek között Zila László madártejtortája vagy kecskeméti barackos kölestortája, 2012-ben pedig egy veszprémi cukrászmester, Pintér Zsolt Szabolcsi almás máktortáját kínálták az ország születésnapi tortájaként országszerte több cukrászdában. A tavalyi évben Szó Gellért salgótarjáni cukrász pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortája lett a nyertes, az ország cukormentes tortájának pedig Vaslóczki Orsolya barackos buboréktortáját választották.

A tíz továbbjutó:

Aranyos körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda (Dunaföldvár)

Bakonyi túróscsusza-torta – Caffé Kft., Művész Kávéház és Cukrászda (Budapest)

Fertődi selymes – Vaslóczki Orsolya, Horváth Cukrászda (Budapest)

Magyar kert – Szentandrási-Szabó Emese, Suhajda Cukrászda (Budaörs)

Málnás tripla csokitorta – Szoljár Csaba, Solier Cafe (Gödöllő)

Nagyi gyümölcsöse – Nagyné Haán Bernadett, Major Cukrászda (Budapest)

Őrség zöld aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)

Szentendrei mézes-málnás Annamari-torta – Nagy Péter, Szamos Cukrászat (Pilisvörösvár)

Tihanyi körtés sajttorta – Barabás Csilla, Édes-Gyömbér Cukrászda (Budapest)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!