Hírek

2016.04.02. 15:37

A szemléletformálás volt a cél

Veszprém – Két napon át járt a Csillagbusz a városban az autizmus világnapjához kapcsolódóan. Az akciót a Naplót is kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) Kiadói Kft. támogatta.

Kutasi Zsófia

A Csillagbusz című könyvet a veszprémi AutiSpektrum Egyesület készítette a PLT támogatásával, a kiadvány célja az 5–10 éves korosztály szemléletformálása, a megértésre és elfogadásra nevelés az integrált intézményekbe járó, autizmussal élő gyermekekkel szemben. A PLT marketingcsapatának kezdeményezésére élőben is eljutott a gyerekekhez a Csillagbusz, melyben a szakemberek az érzékenyítő tréningeket tartották. Két napon át közlekedett a városban a busz; április 1-jén a veszprémi általános iskolákat járta, másodikán pedig bárki felszállhatott rá.

Április másodika 2007 óta az autizmus világnapja. Az AutiSpektrum Egyesület három éve tart a világnapon rendezvényeket. Szombaton a Hangvillában családi programsorozatot tartottak: volt arcfestés, lufibohóc, játszóház, infópult, fellépett a Kiskalász és az Alma együttes, műsort adott a Kabóca Bábszínház.

Mivel az autizmus színe kék, ezért a szervezők kék süteményekkel készültek.

Az egyesület 2013-ban alakult tizenhét taggal, mára negyvenhárman vannak. Brokés Judit, az egyesület elnöke szerint a szemléletformálás akkor is fontos, ha az emberek a közvetlen környezetükben nem találkoznak autizmussal élőkkel. Nem szánalomra, hanem elsősorban megértésen alapuló szimpátiára van szükség.

Az autizmus becslések szerint hazánkban legalább százezer embert érint. Nem betegség, hanem veleszületett állapot, az emberi fejlődés egy sajátos variációja – ilyen értelemben nem gyógyítható. Igen változatos módokon jelenhet meg a viselkedésben. Megfelelő támogatás mellett az autizmussal élők esetén jelentős életminőség-javulás érhető el. A világnap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a témára és arról széles körben reális információkat adjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!