Hírek

2016.04.13. 11:44

"Vadászrepülők géppuskájának zajára ébredtem!"

Hajmáskér - Panaszával fordult a Naplóhoz az egyik helybéli lakos, miszerint - alacsonyan többször is berepültek lakott területek fölé kedden napközben a Magyar Honvédség vadászrepülőgépei - volt, amelyik a házak felett lőtt is - állítja.

Balogh Ákos

Kedden és szerdán is valóban gyakorlatoztak Veszprém, Hajmáskér térségében katonai repülőgépek, ugyanakkor ezt az MH Bakony Harckiképző Központ értesítője szerint jogosan és engedéllyel végezték: mint az értesítőben szerepel, április 4. és 15. között forgószárnyas és merev szárnyas repülőeszközök levegő-föld éleslövészetet hajtanak végre naponta több alkalommal is, nagy zajhatással és alacsony magasságon.

Fotó: Balogh Ákos

A neve mellőzésével panaszkodó hajmáskéri lakos így fogalmazott: – A vadászrepülők géppuskájának zajára ébredtem, többször is nagyon alacsonyan átrepültek a házunk felett, az egyik talán a falu felett lőhetett, mert hangos fegyverropogást is hallottam. Mindig zajonganak a katonák, de ilyen közelinek sohasem hallottam a lövéseket – mondja.

A helyszínen a Napló is tájékozódott, valóban tapasztalható volt a panaszolt zajhatás, többször is átrepültek lakott terület felett a repülőgépek, és még a távolabbi lövéseket is erős hangahatás kísérte, mindez csupán a szakavatatlan szemnek és fülnek tűnhet szabályellenesnek. Érdeklődésünkre a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka, Oszlánszki Béla alezredes elmondta, a repülések során minden esetben az előírt repülési magasságot betartva hajtják végre a feladatokat.  A parancsnok hozzátette, kéri lakosság türelmét és megértését!

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot is, akik szintén megerősítették, hogy a vadászrepülőgépek az előzetes lőtéri értesítőnek megfelelően, szabályosan hajtották végre feladataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!