Hírek

2016.06.10. 16:30

A fészek megóvásával a fecskéket védjük

A fecskék helyzete kritikus, ezért is kellene minden erővel segíteni a költésüket – figyelmeztet Szelle Ernő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja.

Kutasi Zsófia

A fecskefészkek megóvásával is sokat tehetünk a madárállomány fennmaradásáért. A fészkek védelmével kapcsolatban a szakember elmondta, több megkeresés is érkezett az egyesülethez arról, mit lehet tenni tatarozáskor, ha fecskefészkek talál-hatóak az épületeken. Szelle Ernő kiemelte, a fészkek eltávolítása engedélyköteles, amelyet a nemzeti park helyszíni bejárás során adhat meg. Aki engedély nélkül veri le a fészkeket, az a hatóságtól büntetésre számíthat.

A műfészkek a csopaki gyógyszertár épületénél is beváltak. A képen Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai és ökológiai szakreferense (Fotó: Penovác Károly)

- Jó lenne, ha megelőzhetőek lennének az ilyen esetek, ami a tulajdonosok és a fecskék érdeke is egyben. A madarak távollétében engedéllyel el lehetne távolítani a fészkeket, majd a tatarozás után akár műfecskefészkek kihelyezésével pótolni lehet azokat. A fal levédését pedig a fészkek alá kihelyezett, úgynevezett fecskepelenkával lehet megoldani, természetesen ehhez a tulajdonos jó szándéka is kell - hangsúlyozta Szelle Ernő.

A szakember kiemelte, sajnálatosan manapság is előfordul, hogy több helyen leverik a fészkeket. A témával kapcsolatban az érintettek fordulhatnak a természetvédelmi egyesületekhez, önkormányzatokhoz, a hatóságokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!