Hírek

2016.06.19. 11:52

Diákmunkásokra támaszkodnak

A szakember hiány egyszerűbbé teszi a diákmunkások elhelyezkedését, a strandbüfék életét is megkönnyítik az iskolaszövetkezetek.

Piltman-Horváth Barbara

Nemrég értekeztünk arról, hogy szinte lasszóval kell fogni a szakembereket a Balaton partján az éttermeknek, mert sokan inkább a külföldi lehetőségeket választják. A strandi büfék könnyebb helyzetben vannak, szívesebben alkalmaznak diákmunkásokat. A kínálat is nagyobb, és az adminisztrációs tennivalókat is leveszik a vállukról az iskolaszövetkezetek.

-Tavaly könnyebben megoldottuk, sok barátunk is volt, akik egyetem mellett nyáron be tudták vállalni, hogy nálunk dolgoznak, de ők idénre végeztek, és igyekeznek a megszerzett végzettségnek megfelelően elhelyezkedni – avatott be Taba Balázs, egy népszerű csopaki strandbüfé vezetője. – Idén nehezebb volt munkaerőt keresnünk, de az iskolaszövetkezettől is kaptunk ajánlásokat, és szerencsére a barátok is segítettek. Jelenleg a hétfős csapatból már csak egy ember hiányzik, a közösségi médiában próbálok keresni. Nagyon sokan megosztották, így rengetegen jelentkeznek, a probléma inkább abból adódik, hogy messziről jönnének a jelöltek, én viszont nem tudok sem szállást, sem útiköltséget biztosítani.

A költségtérítés hiányát a bérben kompenzálja a büfé,  a szakács nettó 750 forintot kap óránként, a többi munkaerő – pultos, fagyipultos – 650 forintot kap egy óra munkáért nettóban. – Nemrég olvastam egy cikket, miszerint előfordul olyan is, hogy a kisegítő személyzet, a konyhalányok, mosogatók, nettó 130 forintot kapnak. Így nem csoda, hogy nehéz találni munkaerőt. Van egy olyan fajta vendéglátós hozzáállás, ami a bérek spórolására épül, így próbál minél magasabb haszonnal zárni szezon végén – mondta a vezető.

A munkarendet rugalmasan, de a szabályoknak megfelelően alakítják ki, napi minimum 4, maximum 8 órát dolgoznak. – Nincs gond abból sem, ha valaki nyaralni szeretne menni, vagy fesztiválozni, meg tudjuk oldani azt is. A közösségi felületen létrehozott csoportban összeállítok egy beosztást, és mindenki hozzászólhat, hogy az éppen jó neki, vagy szeretné, ha változtatnánk rajta. Én is be szoktam segíteni, beállok a pultba dolgozni, mindent meg lehet oldani – vélte a büfévezető.

Szerinte, ha megbecsülik a munkavállalókat és tisztességes bért kapnak, akkor nem érzik magukat kizsákmányolva, kizsigerelve a dolgozók, és szívesen jönnek vissza a következő szezonban is. Arról nem beszélve, hogy a vendégek is szívesebben vannak olyan büfében, ahol jó kedvű a közeg.

Balázsnak a tavalyi volt az első szezonja, semmi tapasztalata, gyakorlata nem volt, de annyira megszerette, hogy szívesen folytatja a továbbiakban is. Úgy gondolja, ha jó a nyár, kegyes az időjárás, akkor mindenképpen megéri vendéglátózni, főleg a családok által is preferált csopaki strandon. Szerencsés helyen is vannak, hiszen egyik oldalról a strand vendégeit tudják kiszolgálni, a másik oldalon pedig a bicikli út mellett nagy az átmenő forgalmuk is. –Rossz idő esetén inkább választanak egyéb balatoni szabadidős tevékenységet, akár kalandparkot vagy élményfürdőt, ilyenkor persze nálunk is kevesebb a vendég –zárta a beszélgetést Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!