Hírek

2016.06.24. 19:11

Megnyílt a Balatoni hal- és borünnep - Két ősi mesterség tette élhetővé ezt a tájat

Balatonfüred - A halászat és a borászat biztosította a megélhetést az itt élőknek, mondta Bóka István a Balatoni hal- és borünnep pénteki ünnepélyes megnyitóján.

Balla Emőke

A  polgármester úgy fogalmazott:  a két ősi mesterség tette élhetővé, szerethetővé ezt a tájat, Kristóf Attila újságíró kezdeményezésére ezért  ünneplik immár tizennegyedik alkalommal a halat és a bort, a halászatot és a borászatot. Minden évben van újdonság, az idei eseményre szekszárdi borászokat hívtak. Ezekben a napokban Balatonfüred mellett Csopakon, Tihanyban és Paloznakon is önálló rendezvényeket szerveznek, melyek méltán vonzanak ezreket a térségbe. Bóka István köszöntötte Balatonfüred horvát testvérvárosának, Opatijának (Abbáziának) delegációját, abban bízva, hogy ez a kapcsolat a jövőben is virágozni fog. Korzenszky Richárd áldást mondott. A tihanyi perjel szólt arról, hogy szükség van az ünnepekre. Ünnepi pillanatként élte meg a magyarok futball Eb-n való játékát. A szerdai meccs is megmutatta, bármennyire is különbözőek vagyunk, kell, hogy tudjunk egy irányba nézni, együtt örülni és együtt ünnepelni, közölte.

 

A megnyitón Szalóky Ági népdalokat énekelt, majd este önálló koncertet adott, fellépett a Vivat Bacchus énekegyüttes. Szombaton sárkányhajó roadshow lesz a Tagore sétány melletti vízfelületen, este hat órakor koccintás a Magyar bor napja alkalmából.  Lesznek szerkesztőségi közönségtalálkozók, beszélgetések, koncertek, vasárnap a Cimbora együttes ad műsort, a gyerekeket interaktív játéktérre várják.

A Balatoni hal és borünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a balatoni halakra, a helyi és országos borosgazdákra, a vendéglátókra. Balatonfüred a reformkorban a magyar progresszív értelmiség gyülekezőhelye volt, ez az ünnep is ilyen alkalom. A kezdeményezés mára Balaton-­felvidéki és kisrégiós ünneppé alakult. A borbemutatók és borvásár mellett számos rendezvény várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!