Hírek

2016.07.02. 13:18

Az Akadémián is lezárták a tanévet

Pápa – Idén tizennégyen diplomáztak a Pápai Református Teológiai Akadémián, kilencen katekéta szakon, öten pedig lelkész szakirányon. A rektori ciklus lejárt, a jövő tanévben új vezetőség irányítja az intézményt.

Laskovics Márió

A Pápai Református Teológiai Akadémia (PRTA) szombaton tartotta tanévzáró ünnepi közgyűlését és diplomaosztóját az Akadémia dísztermében, a Nátus-épület harmadik emeletén. A rendezvény istentisztelettel kezdődött, amelyen közreműködött a Dunántúli Református Kántorképző kórusa Veresné Petrőcz Mária karnagy vezetésével, illetve igét hirdetett Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője.

Köntös László igehirdetésében kiemelte, hogy elközelített Isten országa, a tanítványok egyetlen dolga, hogy ezt hirdessék. - A PRTA feladata, hogy lelkipásztorokat készítsen fel a szolgálatra, s olyan ifjú szolgatársakkal vagyunk itt együtt, akik arra készülnek, hogy Krisztus egyházának szenteljék életüket és hirdessék a rájuk bízott üzenetet. Ez egy elég kockázatos vállalkozás, bárányokat a farkasok közé küldeni – fogalmazott a főjegyző, valamint hangsúlyozta, hogy az egyház más, mint a világi élet. - Az Isten országába való meghívás nem egy üzenet a sok közül. Az üdvösség a tét. Ez az üzenet az egyház létalapja. Ez adja meg az egyház öntudatát is egy olyan világban, amely lehet akár ellenséges, lehet közömbös, vagy akár teljességgel elutasító is. Akármilyenek is legyenek a konkrét történelmi körülmények, mindig világosan kell látni, hogy az egyház az egyház, a világ meg világ. Az egyház nem e világból való, a mai világban nagy a nyomás. Isten Krisztus által egy gyülekezetet gyűjt egybe, ez az egyház. Az egyháznak és minden szolgájának csak ez adhat öntudatot, hogy megálljon hitben. Ez a hit pedig a bárány hite a farkasok világában. Nincs más, ami megtarthatna bennünket. Viszont ez a legtöbb, amiben részesedhetünk az ige és a lélek által – hirdette a teológia fontosságát.

A tanévzáró istentisztelet után Vladár Gábor rektor beszélt a közgyűléshez. Köszönetét fejezte ki Istennek, az egyház vezetőinek, a tanári karnak, munkatársaiknak, a tanulóknak. Részletesen beszámolt a tanév történéseiről, majd bejelentette, hogy az új öt éves rektori ciklusban Németh Tamás lesz a rektor, a rektorhelyettes pedig Balla Ibolya. Ezután Hanula Gergely rektorhelyettes átadta a diplomákat a tizennégy végzett hallgatónak. A tanári kar ajándékcsomaggal, a közönség pedig nagy tapssal köszönte meg a két leköszönő akadémiai vezető áldozatos munkáját. Végül Huszár Pál főgondnok, a Magyarországi Református Egyház Zsinata világi elnökének beszéde zárta a rendezvényt és egyben a tanévet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!