Hírek

2016.07.18. 20:30

Betegséget okozhat a klíma - Legalább évente egyszer tisztíttassuk a berendezést

A klímaberendezéseket, használattól függően, évente kétszer, de legalább egyszer tisztítani kell a szakértő szerint.

Piltman-Horváth Barbara

Évente kétszeri alkalmat javaslunk, de ez attól is függhet, hogy ipari körülmények között vagy háztartásban használjuk - mondta megkeresésünkre Dubics Ferenc klímaszerelő és -forgalmazó, üzletágvezető. A berendezés meghibásodásának első jele nyilván az, hogy érezzük, nem fűt vagy hűt eléggé a készülék, illetve a légszállítása nem megfelelő vagy egyáltalán nincs. Ha valamilyen furcsa szagot érzünk működés közben, az utalhat arra, hogy az elpárologtató felülete vagy a víztálca erősen szennyeződött, tisztításra szorul. Ez azért lehetséges, mert a nedves elpárologtatón keresztül áramló levegőt hűtés közben a klíma nagymértékben (99 százalékban) szűri. Így kerülnek a berendezésbe és a cseppvízrendszerbe a levegőből szennyeződések: por, baktériumok, gombaspórák, pollenek, vírusok.

Ezek egy része a cseppvízzel távozik, más része pedig lerakódik, megtapad a műanyag és fémfelületeken, ezek a fennmaradt anyagok a vizes, hideg közegben szaporodnak, erjedhetnek, bomolhatnak, ez eredményezi a berendezés szagát.

Ha ezt érzékeljük, akkor tisztítani kell a belső egységet, ilyenkor célszerű leállítani a készüléket, és csak a be-avatkozás után használjuk újra. A szakértő tanácsa, hogy ne spóroljunk ezen a költségen.

Dubics Ferenc klímaszerelő szerint nem szabad spórolnunk a tisztítás költségén, betegséget okozhat Fotó: Nagy Lajos

A tisztítás fontosságát emelte ki Balla György balatonakali háziorvos is. - A klíma nagyon fontos és hasznos dolog a lakásban, valamint az autóban is. Az elsődleges biztonsági óvintézkedéseket meg kell tenni, tudni kell a klímát használni is - emelte ki a doktor. Rendkívül fontos a szezon előtti és akár közbeni tisztítás is, mert a megtelepedő baktériumok nehezen gyógyítható tüdőgyulladást okozhatnak.

A másik, amire ügyelni kell, hogy megfelelően állítsuk be a hőmérsékletet. A kintihez képest öt fokkal alacsonyabbra kell állítani a klíma által előidézett hőmérsékletet. A berendezés általában egy helyre fújja a levegőt, ebbe a hideg sugárba ne üljünk be. Például, ha az autóban abban a sávban ülünk, könnyen kialakulhat szem-, fül- vagy akár tüdőgyulladás is, de az arcot, homlokot érő hideg arcüreg-megbetegedést is okozhat. Az orvos szerint fontos arra is figyelnünk, hogy az idősebbeket vagy szívbetegeket könnyen megviseli a hőmérséklet-ingadozás, de a csecsemők esetében is vigyáznunk kell, inkább csak elviselhető időt csináljunk a lakásban. Szellőztessünk, és csak fokozatosan hűtsünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!