Hírek

2016.07.16. 12:52

Kirándultak a hagyományőrzők

Ajka - A nádasdladányi Nádasdy kastélyt és a várpalotai Thury várat tekintették meg az ajkai Csingervölgyért Egyesület tagjai és a bányász hagyományőrző táborban részt vett gyerekek szombaton.

Tisler Anna

A tizenegy éve alakult civil szervezet tagjai minden évben felkeresnek néhány olyan települést, amely kötődik a bányászathoz. A négy napos napközis táborba olyan általános iskolás gyermekeket hívtak, akik családja kötődik a bányászathoz.

Tóth Diána és Tóth Virág a bányászati kiállítást nézi Fotó: Tisler Anna

A táborozók felkeresték a csingeri temetőt, a bányászati múzeumot, meghallgatták a tíz éve felszentelt Boldog Károly király kápolna harangjátékát,  a minden nap megszólaló Bányászhimnuszt.  Bódén az egykori iskola épületében a korabeli falusi mezőgazdasági eszközökkel, mindennapi használati tárgyakkal ismerkedtek. Horváth Károly, a Bódéért Hagyományőrző Egyesület elnöke bemutatta a bányászok ruházatát, eszközeit. A táborzárón akadályversenyt szerveztek a hét során tanultakból. Gerencsér Hilda, a Csingervölgyért Egyesület elnöke elmondta, a kastélyt azért látogatták meg, hogy a gyerekek ismerkedjenek az egykori nemesi életformával és az építészettel. A Thury várban a város történetéről, fejlődéséről hallgattak előadást, majd megtekintették a bányászati kiállítást. A kirándulók elénekelték a Bányászhimnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!