Hírek

2016.08.06. 17:20

De honnan lesz a gyakorlat? I.

VESZPRÉM Még csak párhuzamosságot sem tapasztalnánk akkor, ha számba vennénk, mit szeretne a szülő, mit a pályát választó diák, mit a képző intézmény és mit a cég, amelynek szüksége van munkaerőre.

Őrsi Ágnes

- Menjél fiam egyetemre, főiskolára, jobban fogsz boldogulni! - szorgalmazza a szülő, akinek nem biztos, hogy igaza van. - Szeretném az órákat alig-alig látogatni, tanulni csak a vizsgaidőszakban, ha feltétlenül muszáj, viszont a diploma birtokában jól keresni - vallja a diákok egy része.

A felsőoktatási intézmény szakmai kapcsolatokat épít bel- és külföldön, gyakorlatokat, oktatási, kutatási projekteket szervez, ez a feladata. A munkát kínáló, munkaerőt kereső cég ugyanakkor olyan ifjú szakembert vár, aki nyitott a feladatokra, a szakmai közösség aktív tagja, szívesen jár a munkahelyére, addig dolgozik, amíg a feladat tart, segítőkész, pontos, intelligens, alig húszévesen többéves szakmai gyakorlata van, nyelveket beszél.

Azt gondolhatnánk, jól fel van adva a lecke kinek-kinek, csakhogy a világ együtt változik a benne élőkkel. A napokban a ponthatárok megállapításával országosan újra csaknem nyolcvanezer ifjú ember kapott esélyt arra, hogy főiskolai, egyetemi polgár legyen. Szerencsére a többségük határozott céllal választott intézményt, kart, szakot azért, hogy olyasmit tanuljon, amiből évek múlva diplomásként élni szeretne.

Az egyetem-cég kapcsolatban a hangsúly a hallgatók képességein, a kompetenciákon van
Fotó: Penovác Károly

Veszprémben, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, Kovács Zoltán azt mondja, végzett hallgatóiknak intézményi szinten sincs elhelyezkedési gondja.

- Igyekszünk megismerni az ipar, a gazdaság igényeit. Külön szervezet foglalkozik a karokon a vállalati kapcsolatokkal. Együttműködési megállapodást kötünk a cégekkel a szakmai gyakorlat szabályos lefolytatása érdekében, és ellátjuk partnereinket minden szükséges informá-cióval az elméleti alapokat illetően.

A szakmai gyakorlat a szakok képzési kimeneti követelményeinek megfelelően különböző hosszúságú lehet. Vannak egy hónapos gyakorlatok a nyári időszakban, és vannak olyan képzések is, ahol a gyakorlat hossza egy teljes félév, azaz négy hónap. A vállalatok egy része rendelkezik saját gyakornoki prog-rammal, amelyek általában hat hónapig tartanak. Működik a vendégoktatói rendszer, amikor külső cégek hozzák az egyetemre a gyakorlati életet.

Mára általános a tapasztalat, hogy az egyetem-cég kapcsolatban a hangsúly a hallgatók képességein, a kompetenciákon van; ahány eset, ahány vállalat, ahány diák, annyiféle megoldás lehetséges. Kölcsönös az a megfigyelés is, hogy a jó kommunikáció, a minőség iránti igény és a csapatmunkára való képesség sok esetben megelőzi a szakmai feltételeket.

Az egyetemi évek már nem a buli buli hátán időszakot jelentik, aki két lábbal áll a földön, sokat tehet jövője építéséért. Ebben partnerek a felsőoktatási intézmények, hiszen be lehet kerülni kari projektekbe, szakemberektől lehet önéletrajzírást, prezentációs technikákat tanulni, állásinterjú-tréningeken lehet részt venni. Minden résztvevő sokat vár az újfajta képzéstől, a kereskedelmi és iparkamara segítségével ki-alakuló duális képzéstől,
ami például a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán és Mérnöki Karán egy éve indult útjára, a Gazdaságtudományi Kar pedig ősszel csatlakozik. Logisztikai, számviteli, autóipari, más ipari gyártó cégek, a porcelánmanufaktúra, különböző intézmények vagy például a KSH kínált együttműködést, valamint a gyógyfürdők, a szállodaszektor az egész Dunántúlról, és szép számban külföldiek is.

Kívülálló számára zavarba ejtően széles a témák palettája, mi mindenben szerezhető már az egyetemi évek alatt gyakorlat; lehet logisztikai feladatokat szervezni, ipari gyártósorokat optimalizálni (már a szakdolgozat előkészítéseként), turisztikai ügyfélszolgálatot ellátni, ártárgyalásokat folytatni angolul, németül, esetleg vezetői részfeladatokat vállalni egy skóciai kastélyszállóban. Összefoglalva: ha valaki ügyes, motivált, és karrierterve is van, az egyetemi évek alatt egész további sorsát megalapozhatja.

Tóth Viktória harmadéves, angol nyelvű turizmus-vendéglátás szakos hallgató: – Egyértelmű volt számomra, hogy szállodában szeretném teljesíteni a szakmai gyakorlatot, mert az egyetemi órák alatt megismertem a hotelek különböző részlegeit is, és ez sokat segített a döntésben. Budapesten, a belvárosban egy ötcsillagos luxusszálloda értékesítési részlegébe sikerült felvételt nyerni. Eddig egy hónapot töltöttem itt. Segítőkész, kedves, inspiráló csapatba kerültem. Egyre több feladattal bíznak meg, aminek örülök, mert tetszik ez a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!